Από πού βγήκε η γιορτή για τους Έλληνεςκαι ποιοι τη γιορτάζουν;
Εάν το σκεφτείς προσεκτικά, θα «τρομάξεις» με το πώς ένας λαός έχει καταφέρει να γιορτάζει σχεδόν όλους τους μήνες του χρόνου, με τουλάχιστον τρεις – τέσσερις σημαντικές γιορτές. Σήμερα, 17 Ιουλίου, γιορτάζουν οι Μαρίνες, οι Μαρίνοι και οι Μαρκέλλοι. Ξέρεις το γιατί;
Η ιστορία των αγίων
Σύμφωνα με το βίο του Αγίου Μαρίνος, ο Άγιος, που καταγόταν από τη σημερινή Κύπρο, ήταν μοναχός από την Κωνσταντινούπολη, ο οποίος περιόδευσε κηρύττοντας τον Χριστιανισμό σε Κύπρο και Ελλάδα. Σταμάτησε στην Αίγινα και στη συνέχεια στο Λουτράκι, όπου ασκήτεψε στην κορυφή του βουνού Σολομού, σε ένα μικρό ησυχαστήριο που είναι γνωστό και σήμερα ως σπηλιά του Αγίου Μαρίνου.
Για να μπορέσει να επιβιώσει, καλλιεργούσε τη γη με τα χέρια του και με τις πενιχρές σοδειές του τρεφόταν ο ίδιος και όσοι τον επισκέπτονταν. Σε αυτό το ησυχαστήριο, που έγινε γνωστό και ως μοναστήρι του Αγίου Μαρίνου, ο Άγιος έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του. Λόγω της άσκησης και των θαυμάτων του, ο Άγιος Μαρίνος ανακηρύχθηκε από την Εκκλησία άγιος. Τα λείψανά του φυλάσσονται μέχρι και σήμερα στο ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Λουτράκι.
Γιατί γιορτάζουν οι στρατιωτικοί τον Άγιο Μαρίνο;
Στις 17 του Ιούλη γιορτάζουν όσοι έχουν το όνομα Μαρίνος ή Μαρίνα, καθώς και οι Έλληνες στρατιωτικοί επειδή ο Άγιος Μαρίνος θεωρείται ο προστάτης των στρατιωτικών της ξηράς, αλλά και του Πολεμικού Ναυτικού.
Συγκεκριμένα, η Πολεμική Αεροπορία γιορτάζει την προστάτιδά της, την Αγία Μαρίνα, η οποία ήταν μοναχή στην Αντιόχεια, και η Πολεμική Ναυτική διοργανώνει εκδηλώσεις με αφορμή την επέτειο από την ηρωική έξοδο του καταδρομικού «Έλλη» από τη ναυτική βάση της Σαλαμίνας το 1941.
Έθιμα και παραδόσεις της γιορτής
Σύμφωνα με την παράδοση, την ημέρα της γιορτής του Αγίου Μαρίνου οι Λουτρακιώτες ανεβαίνουν στο μοναστήρι, όπου τελείται πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Εκεί γίνεται και ένα μεγάλο πανηγύρι, όπου ο κόσμος μπορεί να γευτεί παραδοσιακές λιχουδιές και να διασκεδάσει με μουσική και χορούς.
Επίσης, την ίδια ημέρα τελείται Θεία Λειτουργία και στο Λουτράκι Κορινθίας, στον ιερό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, όπου φυλάσσονται τα λείψανα του Αγίου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ακολουθεί λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Μαρίνου στους δρόμους της πόλης.