Γιάννης Μόρτζος: Ο τελευταίος Γίγαντας του Κουν
Γιάννης Μόρτζος! Ένα όνομα που χτυπάει καμπανάκια σε κάθε Έλληνα θεατή, έναν θρύλο της θεατρικής σκηνής που μας χάρισε ανεπανάληπτες ερμηνείες και πρωταγωνίστησε σε μερικές από τις πιο αγαπημένες μας ταινίες. Σήμερα, στα 83 του χρόνια, ο Μόρτζος αποχαιρετά το θεατρόφιλο κοινό, αφήνοντας πίσω του μια αξεπέραστη κληρονομιά, η οποία θα συνεχίσει να εμπνέει και να συγκινεί μας για πολλά χρόνια ακόμα.
Γεννημένος στη Σάμο το 1940, ο Μόρτζος από μικρή ηλικία είχε μια ιδιαίτερη κλίση προς τις τέχνες. Σπούδασε υποκριτική στη Σχολή Θεάτρου Τέχνης "Κάρολος Κουν", μια περίοδος που σημάδεψε καθοριστικά τη μετέπειτα πορεία του. Μαθητής του μεγάλου δασκάλου του θεάτρου, ο Μόρτζος ανέπτυξε μια βαθιά κατανόηση της τέχνης και μια αφοσίωση στην αλήθεια και τη σκληρή δουλειά, αξίες που θα τον συνόδευαν σε όλη του τη θεατρική πορεία.
Ο Μόρτζος έκανε το ντεμπούτο του στη σκηνή το 1963, ερμηνεύοντας τον Κουρίτες στο "Τρωίλος και Χρυσηΐδα" του Σαίξπηρ. Μεγάλη στιγμή στην καριέρα του υπήρξε ο ρόλος του Πελοπίδα στο "Τρωικός Πόλεμος δεν Θα Γίνει" του Jean Giraudoux το 1964, που ανέβασε ο Κουν και θεωρείται μια από τις κορυφαίες θεατρικές παραστάσεις στην ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου.
Η δεκαετία του '60 ήταν για τον Μόρτζος μια περίοδος συνεχούς δημιουργίας και πρωταγωνιστικών ρόλων. Ερμήνευσε τον Άμλετ, τον Ιβάνοφ, τον Πρέμπελ, τον Μολιέρο, αρπάζοντας την ευκαιρία να δουλέψει με σπουδαίους σκηνοθέτες, όπως ο Μίνως Βολανάκης, ο Γιάννης Χουβαρδάς, η Ιόλη Ανδρεάδη, ο Γιώργος Λαζάνης. Η συνεργασία του με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου σε έργα όπως η "Ιφιγένεια εν Ταύροις" και "Η Μήδεια του Ευριπίδη" τον σημάδεψαν καλλιτεχνικά, καθώς η σκηνική μαγεία και ο χορός δημιούργησαν έναν μοναδικό εικαστικό καμβά, όπου το υποκριτικό του φόντο βρήκε την ιδανική έκφρασή του.
Εκτός από το θέατρο, ο Μόρτζος είχε μια αξιόλογη παρουσία και στον κινηματογράφο. Ερμήνευσε σε δεκάδες ταινίες, μεταξύ των οποίων: "Η Θεία Απ' το Σικάγο" (1964), "Προμαχός" (1967), "Μια Ιστορία Αγάπης" (1969), "Μοιραία Σχέση" (1971), "Συνωμοσία Στη Σκιά" (1974), αφήνοντας το στίγμα του σε κάθε ρόλο που ενσάρκωσε.
Η ερμηνευτική του δεινότητα το έκανε έναν άνθρωπο των αντιθέσεων, έναν χαμαιλέοντα της σκηνής, ο οποίος κέρδισε το θαυμασμό του κοινού με την ικανότητά του να ενσαρκώνει τόσο δραματικούς όσο και κωμικούς ρόλους με εξαιρετική πειστικότητα. Από τον μυστηριώδη Κόντε Μοντεκρίστο μέχρι τον σκληροτράχηλο αστυνομικό στην ταινία "Συνωμοσία Στη Σκιά", ο Μόρτζος έδειξε ένα μοναδικό εύρος υποκριτικών δυνατοτήτων.
Ο Γιάννης Μόρτζος δεν ήταν μόνο ένας εξαιρετικός ηθοποιός, αλλά και ένας δάσκαλος για τις νεότερες γενιές ηθοποιών. Από τη θέση του καθηγητή στο Εθνικό Θέατρο, μετέδωσε τη γνώση και την εμπειρία του σε ανερχόμενους καλλιτέχνες, βοηθώντας τους να αναπτύξουν το ταλέντο και την αγάπη τους για το θέατρο.
Η είδηση του θανάτου του Γιάννη Μόρτζου σκόρπισε θλίψη σε ολόκληρο τον καλλιτεχνικό κόσμο της Ελλάδας. Οι συνάδελφοί του, οι μαθητές του και οι αμέτρητοι θαυμαστές του τον αποχαιρετούν με δάκρυα στα μάτια, αλλά και με την υπόσχεση να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη του και τη μοναδική του παρακαταθήκη για το θέατρο της χώρας μας.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει, μεγάλε Γιάννη Μόρτζο!