Το τρέξιμο είναι μια εξαιρετική μορφή άσκησης, αλλά όλοι οι δρομείς, από αρχάριους έως έμπειρους, είναι επιρρεπείς σε έναν κρυφό εχθρό: το κάταγμα κοπώσεως.
Πρόκειται για μια ύπουλη κατάσταση που προκύπτει από την επαναλαμβανόμενη καταπόνηση στα οστά, οδηγώντας σε μικροσκοπικές ρωγμές. Στην αρχή, μπορεί να μην παρατηρήσετε κανέναν πόνο, αλλά καθώς η ρωγμή μεγαλώνει, ο πόνος γίνεται αφόρητος και μπορεί να σας αναγκάσει να σταματήσετε το τρέξιμο.
Ο γιατρός μου εξήγησε ότι τα κατάγματα κοπώσεως είναι πιο συνηθισμένα στα πόδια και τα κάτω πόδια, αλλά μπορούν να συμβούν και στα χέρια ή στον κορμό. Οι δρομείς είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι επειδή η συνεχής πρόσκρουση των ποδιών τους στο έδαφος δημιουργεί υψηλή ένταση στα οστά τους.
Εάν υποψιάζεστε κάταγμα κοπώσεως, είναι σημαντικό να σταματήσετε αμέσως να τρέχετε και να συμβουλευτείτε γιατρό. Η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας για την επούλωση και την πρόληψη περαιτέρω ζημιών.
Η θεραπεία για ένα κάταγμα κοπώσεως συνήθως περιλαμβάνει ξεκούραση, πάγο και παυσίπονα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να φορέσετε έναν νάρθηκα ή γύψο για να στηρίξετε το τραυματισμένο οστό. Ο χρόνος επούλωσης ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα της ρωγμής, αλλά συνήθως διαρκεί αρκετές εβδομάδες έως μήνες.
Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία, οπότε εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο κατάγματος κοπώσεως:
Μπορεί να είναι απογοητευτικό να αντιμετωπίζετε ένα κάταγμα κοπώσεως, αλλά να θυμάστε ότι είναι μια κοινή αθλητική βλάβη που μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη φροντίδα. Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο τραυματισμών, να απολαύσετε το τρέξιμο και να διατηρήσετε τα οστά σας υγιή.
Να τρέχετε με σύνεση και μακάρι να μην βιώσετε ποτέ την "κατάρα" του κατάγματος κοπώσεως!