Μίλη μου ρε Μανώλη, πες μου τι σου ήρθανε στο νου,
Τσ' αναθυμήσεις τσ' όμορφες σαν πας στη Σφακιανάκη
Σ' ένα λημέρι γεμάτο ευχές και με παγάκια.
Ο Μανώλης Σφακιανάκης, ο άνθρωπος που έκανε τη λύρα σύμβολο της Κρήτης, είναι μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί. Γεννημένος το 1933 στα Σφακιά Χανίων, γνώρισε τη λύρα από μικρός, αφού την άκουγε από τον πατέρα του. Στα 15 του χρόνια, έπαιξε για πρώτη φορά σε γάμο και από τότε δεν την άφησε ποτέ.
Ο Μανώλης δεν ήταν απλά ένας λυράρης. Ήταν ένας δεξιοτέχνης, ένας μαέστρος που έκανε τις χορδές της λύρας να μιλούν και να τραγουδούν. Με τα δάχτυλά του έκανε θαύματα, δημιουργώντας μελωδίες που μάγευαν ντόπιους και ξένους.
Στη δεκαετία του '60, ο Μανώλης έγινε ευρέως γνωστός μέσα από τις ηχογραφήσεις του. Τα τραγούδια του, όπως το "Μεσ' στο βοσκοτόπι" και το "Βαρύ πεπόνι πέφτει", έγιναν διαχρονικά και τραγουδιούνται μέχρι σήμερα στα κρητικά γλέντια.
Εκτός από τη λύρα, ο Μανώλης ήταν και ένας εξαιρετικός τραγουδιστής. Η φωνή του είχε μια ξεχωριστή χροιά, που έδινε άλλη διάσταση στα τραγούδια του. Ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του είναι το "Το πλουμιστό πουκάμισό μου", που έγινε ύμνος της Κρήτης.
Ο Μανώλης Σφακιανάκης έζησε μια γεμάτη ζωή, γεμάτη μουσική και αγάπη. Ακόμα και μετά τα 80 του χρόνια, συνέχιζε να παίζει και να τραγουδά, μεταδίδοντας την κρητική παράδοση στις νεότερες γενιές.
Ο άνθρωπος-θρύλος δεν είναι πια μαζί μας, αλλά η μουσική του και η κληρονομιά του θα ζουν για πάντα. Ο Μανώλης Σφακιανάκης έκανε τη λύρα σύμβολο της Κρήτης και τα τραγούδια του θα μας συντροφεύουν για πάντα στα κρητικά γλέντια και τις όμορφες στιγμές μας.
Ας τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη και σεβασμό, έναν άνθρωπο που έκανε τη ζωή μας πιο όμορφη με τη μουσική του.