Οι μυστήριοι Θρακομακεδόνες
"Έπεσε κι ο νταής σαν έμαθε πως πλησιάζουμε!"
Κάπως έτσι έγινε γνωστό και διάσημο το ήσυχο μέχρι τότε προάστιο των βορείων προαστίων στους περισσότερους Έλληνες. Ο λόγος; Μια ληστεία σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, το 1995, που έμεινε στην ιστορία, όχι μόνο για τα χρήματα που εκλάπησαν, αλλά και για τα πιστόλια και τα καλάσνικοφ που ξεδιπλώθηκαν από τους ληστές.
Στο επίκεντρο της δημοσιότητας βρέθηκαν τότε οι κάτοικοι του προαστίου, των Θρακομακεδόνων. Είναι, άραγε, λίγο υπερβολικό που αυτή η ληστεία απέσπασε το ενδιαφέρον όλων; Και πώς είναι οι άνθρωποι εκεί πραγματικά; Τους χαρακτηρίζει η εγκληματικότητα;
Αν ρωτήσεις έναν Αθηναίο να σου πει τι του έρχεται στο μυαλό όταν ακούει τον όρο «Θρακομακεδόνες», το πιο πιθανό είναι να σου απαντήσει «ληστείες» ή «κλέφτες». Αυτό έχει να κάνει, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου κατοίκων Θρακομακεδόνων, κ. Στέφανο Αντωνίου, με μια «λάθος ταύτιση» του προαστίου με τους γειτονικούς οικισμούς, το Διόνυσο και το Κρυονέρι.
«Όταν ακούγεται το όνομα Θρακομακεδόνες, όλοι έχουν την εντύπωση πως πρόκειται για μια επικίνδυνη περιοχή, γιατί διπλά από εμάς είναι ο Διόνυσος και το Κρυονέρι. Τι σχέση όμως έχουμε εμείς;», αναρωτιέται ο κύριος Αντωνίου και προσθέτει: «Έχει να κάνει με την τεμπελιά του μυαλού των ανθρώπων. Είναι πολύ πιο εύκολο να τους χαρακτηρίζουν όλους ως εγκληματίες, παρά να ασχοληθούν με το να ξεχωρίσουν τις περιοχές μεταξύ τους».
Ο ίδιος εξηγεί πως, πράγματι, εκείνη την εποχή υπήρχαν κάποια κρούσματα εγκληματικότητας, αλλά ήταν μεμονωμένα περιστατικά και σίγουρα δεν χαρακτήριζαν όλη την περιοχή.
Όπως σε κάθε περιοχή, έτσι και οι Θρακομακεδόνες δεν έμειναν ανεπηρέαστοι από την αύξηση της εγκληματικότητας των τελευταίων ετών, με την κλοπή αυτοκινήτων και τις διαρρήξεις να αποτελούν τα πιο συνηθισμένα εγκλήματα που καταγράφονται. Ωστόσο, ο κύριος Αντωνίου τονίζει πως δεν υπάρχει οργανωμένη εγκληματικότητα και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επιθέσεις σε σπίτια ή μαγαζιά, ούτε και εμπόριο ναρκωτικών και παρανομίας.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό των κατοίκων των Θρακομακεδόνων είναι η έντονη προσήλωση στην παράδοση και τα ήθη και έθιμα των παλιότερων χρόνων. Αυτό φαίνεται από πολλά πράγματα, αλλά πρωτίστως από τον τρόπο που μεγαλώνουν τα παιδιά τους και από τη διδαχή που λαμβάνουν από αυτούς.
Για παράδειγμα, τα παιδιά μαθαίνουν από μικρή ηλικία να σέβονται τους μεγαλύτερούς τους, να μην τσακώνονται μεταξύ τους και να είναι πάντα ευγενικά με όλους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Θρακομακεδόνες είναι άνθρωποι που έχουν μεγαλώσει μέσα στην αγροτική παράδοση και έχουν μάθει, μέσα από δικές τους εμπειρίες, πώς να επιβιώνουν.
Οι κάτοικοι των Θρακομακεδόνων είναι, κατά βάθος, άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την κοινότητα και την πρόοδό της. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι είναι πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν όποιον έχει ανάγκη και να συμμετέχουν σε εθελοντικές δράσεις.
Για να καταλάβει κάποιος την άποψη των κατοίκων για τον τόπο τους, είναι σημαντικό να έχει υπ’ όψιν του κάποια γεγονότα της ιστορίας του. Οι Θρακομακεδόνες δημιουργήθηκαν ως οικισμός το 1924 από Έλληνες πρόσφυγες από τον Πόντο και τη Θράκη. Αυτοί οι άνθρωποι, αφού έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους, αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν από τις πατρίδες τους και να εγκατασταθούν στην Ελλάδα.
Με την άφιξή τους στην περιοχή των Θρακομακεδόνων, οι πρόσφυγες άρχισαν να δουλεύουν σκληρά για να χτίσουν ένα νέο ξεκίνημα. Σιγά-σιγά, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα εύρωστο και ακμάζον χωριό, το οποίο, με τον καιρό, εξελίχθηκε σε δημοτική ενότητα του Δήμου Αχαρνών.
Σήμερα, οι Θρακομακεδόνες αποτελούν μια σύγχρονη και αναπτυγμένη περιοχή, η οποία διαθέτει σχολεία, γυμναστήρια, πάρκα, πλατείες και πολλούς εμπορικούς χώρους. Ωστόσο, παρά την ανάπτυξη, οι κάτοικοι εξακολουθούν να διατηρούν την παράδοση και τα ήθη και έθιμα των παλιότερων χρόνων.
Για όλα αυτά, δικαιολογημένα οι κάτοικοι των Θρακομακεδόνων νιώθουν υπερήφανοι για τον τόπο τους και προσπαθούν να τον διαφημίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ενδεικτικό αυτού είναι το γεγονός ότι ο σύλλογος κατοίκων διοργανώνει κάθε χρόνο μια σειρά από εκδηλώσεις, με σκοπό την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής.
Αν κάποιος θέλει να γνωρίσει τους πραγματικούς Θρακομακεδόνες, θα πρέπει να επισκεφθεί την περιοχή τους. Μόνο τότε θα μπορέσει να καταλάβει τι είναι αυτό που κάνει αυτή την περιοχή τόσο ξεχωριστή και να διαφοροποιήσει τους ανθρώπους της από εκείνους των γειτονικών Δήμων.