Ο Πύργος που Έπεσε



Καιτη γκρευ



Οι θρύλοι και οι ιστορίες που λέγονται για την Κόκκινη Εκκλησία στη Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη είναι πολλές και συναρπαστικές. Ένας από τους πιο γνωστούς θρύλους είναι αυτός της Καιτης γκρευ.

Η Καιτή και η Εκκλησία της

Η Καιτή ήταν μια όμορφη και ευσεβής χήρα που ζούσε στην Κωνσταντινούπολη τον 12ο αιώνα. Ζούσε κοντά στην Κόκκινη Εκκλησία και ήταν γνωστή για την πίστη και την φιλανθρωπία της. Η εκκλησία αυτή, κτισμένη από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο τον Πορφυρογέννητο, ήταν αφιερωμένη στην Θεοτόκο. Η Καιτή την επισκεπτόταν συχνά για προσευχή και κατάνυξη.

Το Όραμα

Μια μέρα, η Καιτή είχε ένα όραμα. Είδε την Θεοτόκο να στέκεται πάνω από τον Πύργο του Μέσωνα, τον ψηλότερο πύργο της Κωνσταντινούπολης. Η Θεοτόκος κρατούσε ένα σκήπτρο και φαινόταν θυμωμένη. Η Καιτή άκουσε τη Θεοτόκο να προειδοποιεί ότι ο πύργος θα κατέρρεε αν οι άνθρωποι της πόλης εξακολουθούσαν να αμαρτάνουν.

Η Προειδοποίηση

Αναστατωμένη από το όραμα, η Καιτή πήγε στην εκκλησία και είπε στον πατριάρχη για αυτό που είχε δει. Ο πατριάρχης κάλεσε τον αυτοκράτορα και αφηγήθηκε την προειδοποίηση της Θεοτόκου. Ο αυτοκράτωρ διατάζει την πραγματοποίηση λιτανείας, αλλά οι άνθρωποι της πόλης γέλασαν και δεν πίστεψαν την προειδοποίηση.

Η Συνέντευξη της Κορυφής

Τότε η Καιτή ανέβηκε ως την κορυφή του Πύργου του Μέσωνα και άρχισε να κηρύττει το μήνυμα της μετάνοιας. Οι άνθρωποι της πόλης, συγκλονισμένοι από το θάρρος της, άκουσαν προσεκτικά τα λόγια της. Πολλοί μετανοήσαν και επέστρεψαν στον δρόμο της αρετής.

Η Κατάρρευση

Όμως, υπήρχαν και αυτοί που επέμεναν στην αμαρτία. Ο θυμός της Θεοτόκου αυξανόταν με κάθε μέρα που περνούσε. Τελικά, μια μέρα, ο πύργος του Μέσωνα κατέρρευσε, σκοτώνοντας πολλούς ανθρώπους. Η Καιτή, που ακόμα βρισκόταν στην κορυφή, σώθηκε θαυματουργικά και ο τρούλος μιας γειτονικής εκκλησίας, όπου είχε αναζητήσει καταφύγιο, έμεινε ανέπαφος, σαν να προστατεύονταν από έξωθεν χέρι.

Η Κληρονομιά

Η ιστορία της Καιτής γκρευ έγινε ένας θρύλος και η Κόκκινη Εκκλησία ένα σύμβολο της προστατευτικής δύναμης της Θεοτόκου. Η Καιτή τιμήθηκε ως αγία και η μνήμη της γιορτάζεται στις 15 Ιουνίου. Ο Πύργος του Μέσωνα δεν ξαναχτίστηκε ποτέ, αλλά τα ερείπιά του εξακολουθούν να στέκονται ως υπενθύμιση της δύναμης της μετάνοιας και της προστασίας της Θεοτόκου.