Τα πιο παράξενα μετάλλια ολυμπιακών αγώνων
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν πρόκειται μόνο για το χρυσό, το ασημί και το χάλκινο μετάλλιο. Υπήρξαν μερικά πραγματικά περίεργα και υπέροχα μετάλλια που απονεμήθηκαν στους νικητές των προηγούμενων αγώνων.
Τα δίδυμα μετάλλια του 1912
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης του 1912, τα χρυσά μετάλλια ήταν στην πραγματικότητα επίχρυσα ασημένια μετάλλια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, η Σουηδία αντιμετώπιζε έλλειψη χρυσού. Οι νικητές δεν έμειναν απογοητευμένοι, αφού το κάθε ασημένιο μετάλλιο ζύγιζε μισό κιλό και ήταν πολύ πιο πολύτιμο από τα κλασικά χρυσά μετάλλια.
Το περίτεχνο μετάλλιο των αγώνων της Αθήνας
Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες της σύγχρονης εποχής πραγματοποιήθηκαν το 1896 στην Αθήνα. Τα μετάλλια σε εκείνους τους αγώνες ήταν πραγματικά έργα τέχνης, με λεπτομερή σχέδια και την απεικόνιση του Ολυμπίου Διός. Από την πίσω πλευρά, ήταν χαραγμένα το αγώνισμα και το όνομα του νικητή.
Τα εθνόσημα μετάλλια των αγώνων του 1920
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας το 1920, κάθε χώρα που συμμετείχε είχε το δικό της μοναδικό μετάλλιο. Στην εμπρόσθια όψη των μεταλλίων απεικονιζόταν ένα εθνόσημο, ενώ στην πίσω όψη το αγώνισμα και το όνομα του νικητή.
Τα χάρτινα μετάλλια των αγώνων του 1976
Λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της πετρελαϊκής κρίσης, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1976 στο Μόντρεαλ αντιμετώπισαν μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Για να γλιτώσουν χρήματα, οι διοργανωτές άρχισαν να φτιάχνουν τα μετάλλια από μέταλλο κασσίτερου και αργότερα τα έκαναν να μοιάζουν με χρυσό, ασήμι και χάλκινο με την επίστρωση τους με χρώμα. Κατά ειρωνεία της τύχης, οι αθλητές αγάπησαν τόσο πολύ τα μοναδικά αυτά μετάλλια που από τότε ο σχεδιασμός έχει υιοθετηθεί από άλλους Ολυμπιακούς Αγώνες.