Όπως μαθαίνουμε από το ΕΣΥΝ (Ενιαίο Σωματείο Υπαλλήλων Εφορίας), οι φετινές φορολογικές δηλώσεις θα μας απασχολήσουν λίγο περισσότερο από ό,τι συνηθίζαμε. Ειδικότερα, εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων και της δήθεν λύσης με νέο λογισμικό, η ψηφιακή πλατφόρμα "myTAXISnet" αναμένεται να ανοίξει με καθυστέρηση 10 ημερών. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα έχουν 55 ημέρες λιγότερες για να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις.
Μιλάμε, βέβαια, για το ίδιο το λογισμικό που μας υποχρέωσε να καταθέτουμε τις δηλώσεις μας κλεισμένοι στο σπίτι με μάσκες, χειρουργικά γάντια και αλλάζοντας κάθε 10 λεπτά τον εξαψήφιο κωδικό εισόδου στην πλατφόρμα. Ε, και με όλα αυτά, να σου και η παράταση. Και καλά κάνει και παρατείνεται, γιατί, ας μη γελιόμαστε, κανείς δεν είναι πρόθυμος να κάνει την απευθείας ανάθεση των 800.000 ευρώ για το λογισμικό. Ειδικά όσο τα κονδύλια που προορίζονται για την ανάπτυξη λογισμικών στα κράτη μέλη της ΕΕ συρρικνώνονται.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, πέρυσι υποβλήθηκαν περίπου 6,5 εκατομμύρια δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Το 95% εξ αυτών κατατέθηκαν ηλεκτρονικά. Αυτός είναι και ο λόγος που το φετινό φιάσκο προκαλεί οργή στους φορολογούμενους, ειδικά σε εκείνους που μεταθέτουν τις υποχρεώσεις τους για την τελευταία στιγμή. Το χειρότερο είναι ότι ο χρόνος δεν είναι ο μόνος παράγοντας που προστίθεται στη δυσκολία. Αφού ήρθε το νέο λογισμικό, ήρθαν και οι νέες παράγραφοι και οι νέοι κωδικοί στους οποίους θα πρέπει να καταχωριστούν τα εισοδήματά μας.
Επίσης, να υπενθυμίσουμε ότι φέτος ισχύουν οι διατάξεις του ν. 4915/2022 για τις ψηφιακές συναλλαγές. Συγκεκριμένα, οι δαπάνες άνω των 500 ευρώ με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες θα πρέπει να αποδεικνύονται αναλυτικά. Τα δεδομένα των συναλλαγών θα εμφανίζονται προαιρετικά στην προδηλωμένη δήλωση και θα πρέπει να την επικαιροποιήσει ο ίδιος ο φορολογούμενος. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια επεξήγηση σχετικά με τον τρόπο που η ΑΑΔΕ θα ελέγχει τις δαπάνες αυτές, οπότε είναι προτιμότερο να είμαστε προετοιμασμένοι ώστε να αποφύγουμε τυχόν επιβαρύνσεις.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, είναι προφανές ότι ο μέσος Έλληνας φορολογούμενος θα βρεθεί σε δυσχερή θέση για μία ακόμη φορά. Τι παραπάνω από μία "έξυπνη" πλατφόρμα χρειαζόταν η φορολογική διοίκηση για να απλοποιήσει την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων; Τι είναι αυτό που ουσιαστικά μας προσφέρει το νέο λογισμικό και επιβάλλει την παράταση στην υποβολή των δηλώσεων; Αν μείνουμε λίγο παραπάνω στο ίδιο το πνεύμα του νόμου 4915/2022, θα διαπιστώσουμε ότι όλοι οι ψηφιακοί τρόποι πληρωμής θα χρειάζονται την εγγραφή του ΑΦΜ του λήπτη του ποσού. Με αυτόν τον τρόπο ο έλεγχος είναι πλήρης και οι δηλώσεις προδηλωμένες. Ωραία μέχρι εδώ. Αυτό από μόνο του, όμως, δεν δικαιολογεί παράταση 55 ημερών στις οριστικές φορολογικές μας δηλώσεις.
Κατά τη γνώμη μου, η πραγματική παράταση δεν αφορά το χρόνο δήλωσης, αλλά το χρόνο πληρωμής των φόρων. Η ΑΑΔΕ με αυτή την κίνηση δίνει μία ευκαιρία στους φορολογούμενους να βρουν την οικονομική άνεση να εξοφλήσουν τους φόρους τους. Ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο και το να θυμώσει ο κόσμος με την εφορία δεν είναι φρόνιμο. Μπορεί να μην μας απασχολεί τόσο το γεγονός ότι οι ίδιοι άνθρωποι που δημιούργησαν το πρόβλημα, προσπαθούν τώρα να βρουν τρόπους να το λύσουν, αλλά το θέμα είναι ότι εμείς οφείλουμε να εξοφλήσουμε τις υποχρεώσεις μας. Και αυτό πρέπει να γίνει χωρίς καθυστέρηση. Μην πιστέψετε κανέναν που υπόσχεται χαριστικές προθεσμίες. Εμείς που έχουμε υποστεί τις συνέπειες παρόμοιων αποφάσεων στο παρελθόν, καλά ξέρουμε τι μας περιμένει όταν δεν πληρώσουμε εγκαίρως τις υποχρεώσεις μας.
Θα αντέξει, όμως, η εφορία την ομαδική καθυστέρηση πληρωμής των φόρων; Αυτό είναι ένα ερώτημα που ο καθένας μας μπορεί να απαντήσει μόνος του...