11 november




Op 11 november wordt in Nederland de herdenking van de wapenstilstand van 1918 herdacht, die een einde maakte aan de Eerste Wereldoorlog. Daarnaast wordt op 11 november in sommige delen van Nederland en Vlaanderen het feest van Sint-Maarten gevierd, waarbij kinderen met lampionnen langs de deuren gaan om snoep te verzamelen.

De herdenking van de wapenstilstand vindt plaats op de elfde dag van de elfde maand om elf uur 's ochtends, omdat de wapenstilstand op 11 november 1918 om 11 uur 's ochtends werd ondertekend. De herdenking begint vaak met een twee minuten durende stilte om de slachtoffers van de oorlog te herdenken. Hierna worden er vaak speeches gehouden en kransen gelegd bij oorlogsmonumenten.

Het feest van Sint-Maarten wordt gevierd op de sterfdag van de heilige Martinus van Tours, die op 11 november 397 overleed. Sint-Maarten staat bekend als de beschermheilige van de armen en de behoeftigen. Volgens de legende sneed hij ooit zijn mantel doormidden om deze met een arme bedelaar te delen. Daarom worden er tijdens het feest van Sint-Maarten vaak voedsel en kleding aan de armen uitgedeeld.

In sommige delen van Nederland en Vlaanderen gaan kinderen op 11 november met lampionnen langs de deuren om snoep te verzamelen. De lampionnen worden vaak gemaakt van uitgeholde pompoenen of bieten, en worden versierd met tekeningen of afbeeldingen van Sint-Maarten. De kinderen zingen liedjes en zeggen versjes op, en krijgen in ruil hiervoor snoep.

11 november is een belangrijke dag in Nederland en Vlaanderen, waarop wordt stilgestaan bij de verschrikkingen van de oorlog en de belangrijkheid van vrede. Het is ook een dag waarop wordt gevierd dat de oorlog voorbij is en dat we weer in vrijheid kunnen leven.