Aan de top, maar bescheiden: Annemarie van Gaal
Aan het begin was er niets. Nu is er een succesvolle internationale carrière binnen de wetenschap.
Annemarie van Gaal is een Nederlandse wetenschapper die op dit moment hoogleraar is aan de Universiteit van Cambridge. Ze is gespecialiseerd in de genetica van kanker en heeft baanbrekend werk verricht op het gebied van de behandeling van deze ziekte.
Van Gaal werd geboren in 1972 in Rotterdam. Ze studeerde biologie aan de Universiteit Leiden en promoveerde in 2002 op een proefschrift over het ontstaan van kanker. Na haar promotie ging ze werken als postdoc aan de Universiteit van Californië in San Francisco. In 2008 werd ze benoemd tot universitair hoofddocent aan de Universiteit van Cambridge. In 2016 werd ze benoemd tot hoogleraar.
Van Gaal's onderzoek richt zich op de genetica van kanker. Ze is met name geïnteresseerd in de rol van genmutaties bij het ontstaan en de progressie van kanker. Haar werk heeft geleid tot een beter begrip van de moleculaire basis van kanker en heeft nieuwe behandelingsopties voor deze ziekte mogelijk gemaakt.
Van Gaal is een zeer succesvolle wetenschapper. Ze heeft talloze prijzen en onderscheidingen ontvangen voor haar werk, waaronder de Spinozapremie in 2017. Ze is ook een veelgevraagd spreker op internationale wetenschappelijke congressen.
Naast haar wetenschappelijke werk is Van Gaal ook een actief pleitbezorger voor vrouwen in de wetenschap. Ze is lid van de adviesraad van de European Women in Science Association en ze is oprichter van het Cambridge Women in Science Network.
Van Gaal is een inspirerend voorbeeld voor jonge wetenschappers, met name voor vrouwen. Ze laat zien dat het mogelijk is om een succesvolle carrière in de wetenschap te hebben, ook als vrouw.