"Als je de groene fee eenmaal hebt geproefd, zal ze je nooit meer met rust laten."
Absint, de legendarische drank die ooit de kunstenaars en schrijvers van de 19e eeuw inspireerde, is weer springlevend. Een drank met een roemrucht verleden en een intrigerend karakter.
De groene fee, een verleidelijke geestDe geschiedenis van absint is een wereld vol mythen en legenden. De drank wordt al eeuwenlang gedronken, maar pas in de 19e eeuw werd hij echt populair. Vooral in Parijs, de kunstenaarsstad bij uitstek, was absint niet meer weg te denken uit het uitgaansleven. Grote namen als Van Gogh, Rimbaud en Wilde waren er gek op. Zij zagen in absint een drank die de geest verruimde en de creativiteit stimuleerde.
Maar absint had ook een keerzijde. De drank was zo sterk en verslavend dat hij veel problemen veroorzaakte. Mensen gingen erdoor hallucineren, werden agressief en verloren hun gezondheid. In de jaren 1920 werd absint dan ook in veel landen verboden.
Een heropleving van de groene feeIn de afgelopen jaren is er een heropleving van de interesse in absint. In sommige landen is het verbod opgeheven en worden er weer nieuwe absintmerken geproduceerd. Maar hoe smaakt absint eigenlijk?
De smaak van absint is uniek. Het is een bittere drank, met een uitgesproken anijssmaak. De groene kleur is afkomstig van anijsextract.
Absint met mateAbsint wordt traditioneel gedronken met water. Het water wordt druppelsgewijs aan de absint toegevoegd, waardoor de drank troebel wordt en er een laagje absintroom ontstaat. Op die manier wordt de smaak van de absint verzacht en wordt het alcoholpercentage verlaagd.
Maar let op: absint is een sterke drank. Drink het met mate, want anders kun je er vervelende last van krijgen. En vergeet niet: "Als je de groene fee eenmaal hebt geproefd, zal ze je nooit meer met rust laten."
Probeer dit zelf: een klassiek absintrecept: