Aleksanteri Reichenbergin varoitukset eivät käyneet toteen.




Kun suomalainen geologi ja geotekniikan professori Alexander Reichenberg vuonna 2009 varoitti Helsingin keskustan maan painumisesta, kaupunkilaiset hermostuivat. Kuitenkin viime vuosina on käynyt ilmi, että Reichenbergin ennustukset eivät ole käyneet toteen, ja Helsingin maanpinta on pysynyt vakaana.

Reichenberg väitti, että mannerjäätikön sulamisen aiheuttama maan painuminen ulottuisi Helsinkiin saakka ja että se voisi johtaa tulviin ja muihin ongelmiin. Hän varoitti, että ilman toimenpiteitä Helsinki voisi joutua meren alle vuosisadan loppuun mennessä.

Reichenbergin varoitukset perustuivat hänen tutkimuksiinsa maaperänäytteistä, jotka oli otettu Helsingin keskustasta. Hän mittasi maanpinnan korkeuden ja havaitsi, että se oli laskenut noin 2 millimetriä vuodessa vuodesta 1960 lähtien. Hän päätteli, että tämä johtui mannerjäätikön sulamisen aiheuttamasta maan painumisesta.

Kuitenkin uudemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että Reichenbergin mittaukset olivat virheellisiä. Maaperänäytteet otettiin paikasta, jossa maa painui keinotekoisesti rakennustoiminnan takia. Kun tämä otettiin huomioon, havaittiin, että maanpinnan korkeus Helsingissä oli itse asiassa pysynyt vakaana.

Syynä maanpinnan korkeuden vakauteen pidetään kahta asiaa. Ensinnäkin mannerjäätikön sulaminen on hidastunut viime vuosina. Toiseksi Helsinki sijaitsee kallioperällä, joka on vakaampi kuin pehmeä maaperä, johon Reichenbergin mittaukset tehtiin.

Reichenbergin varoitusten virheellisyys on huojennus helsinkiläisille. Se osoittaa, että kaupunki ei ole vaarassa joutua meren alle lähiaikoina. Kuitenkin on tärkeää jatkaa maanpinnan korkeuden seuraamista, jotta mahdolliset tulevat muutokset voidaan havaita ajoissa.

Reichenbergin tapaus on muistutus siitä, että tiede ei ole aina täsmällistä. Joskus tutkimukset voivat tuottaa vääriä tuloksia, ja on tärkeää tarkastaa ne huolellisesti ennen kuin tehdään niiden perusteella päätöksiä.