Ver weg, aan de rand van onze planeet, ligt een ijzig continent dat Antarktika heet. Dit enorme land is een bevroren wonder, waar temperaturen onder het vriespunt dalen en eindeloze sneeuwvlaktes zich uitstrekken tot aan de horizon.
Met een oppervlakte van 14 miljoen vierkante kilometer is Antarktika het op vier na grootste continent ter wereld, maar het is ook het minst bevolkte. Slechts een paar duizend wetenschappers en ondersteunend personeel verblijven er gedurende de korte zomermaanden.
Antarktika is de koudste plek op aarde. Het laagste ooit gemeten temperatuur was -89,2°C, een record dat tot op de dag van vandaag standhoudt.
Het continent is bedekt met een dikke ijslaag, die tot 4 kilometer dik kan zijn. Deze enorme ijskap bevat 70% van het zoetwater op aarde, waardoor het een vitale bron is voor het mondiaal klimaat.
Hoewel Antarktika een bevroren woestenij is, herbergt het een verbazingwekkend scala aan dieren. Pinguïns, zeehonden, walvissen en albatrossen zijn slechts enkele van de soorten die in deze barre omgeving gedijen.
Antarktika is een paradijs voor wetenschappers. Het continent biedt een uniek venster op de geschiedenis van de aarde, het klimaat en de biologie. Onderzoeksstations verspreid over het continent voeren baanbrekend wetenschappelijk onderzoek uit.
Antarktika is een politiek neutraal gebied dat door geen enkel land wordt geclaimd. Het wordt geregeerd door het Antarctisch Verdrag, dat onderzoek en samenwerking bevordert.
Antarktika is een land van extreme schoonheid en wetenschappelijk belang. Het is een herinnering aan de kracht en het mysterie van onze planeet, en een plek die ons nederig en verwonderd achterlaat.