Avant-garde - kysymys on enemmän kuin sana
Avant-garde on siis modernia taidetta edellä kulkevaa taidetta. Taidetta, joka sanoo sanojansa ennen kuin muut, niin kuin sananmukaisesti on suomennettu.
Tätä kirjoittaessa olen juuri tullut Suomen Kansallisteatterista, jossa näin teatteriesityksen, jota voisin itse luonnehtia avantgarde-teatteeksi. Todella abstrakti, symboliikkatäyteinen, ja tulkinnanvarainen esitys, joka ei olisi voinut olla enää erilainen perinteiseen näyttämölle kirjoitettuun teatteriin verrattuna. En edes yrittänyt ymmärtää, mistä esityksessä oli kyse. Tärkeintä oli kokemus ja tunnelataus, joka teatteriin astuessani täytti minut. Sain vierelleni esityksen jälkeen istumaan iäkkään naisen, joka totesi esityksen olevan hänelle “too much”. Itse olen tottunut kokeelliseen teatteriin, joten vaikka en kehuisi ymmärtäneeni, nautin silti kokemuksesta.
Tämä on se taiteen tarkoitus. Herättää ajatuksia, tunteita, mielipiteitä, keskustelua. Kun avantgarde-taiteen näkee, harvoin siitä jää välinpitämättömäksi. Se ei ole luotu miellyttämään, vaan haastamaan. Siitä taidemuodon nimi onkin johdettu; ranskankielinen sana avant-garde on sotilastermi etujoukkojen merkityksessä, eli se viittaa niihin joukkoihin, jotka johtavat hyökkäystä ja ovat etulinjassa. Siitä se on siirtynyt tarkoittamaan taidetta, joka on aikansa muita taidemuotoja edellä.
Avantgarde-taidetta on olemassa kaikilla taiteen osa-alueilla. Se voi olla maalausta, kuvanveistoa, arkkitehtuuria, musiikkia, kirjallisuutta ja teatteria.
Taiteen muotoja, jotka ovat olleet rajoja rikkovia ja avantgarde-henkisiä, ovat esimerkiksi impressionismi maalauksessa, ekspressionismi kirjallisuudessa ja surrealismi elokuvissa.
Avantgarde-taiteen hankalaksi puoleksi voi muodostua sen ymmärtäminen. Avantgarde-taiteen ymmärtäminen on hankalaa, koska se pyrkii rikkomaan taiteen perinteisiä sääntöjä ja tapoja. Tämän vuoksi sitä voi olla vaikea hahmottaa ja tulkita. Lisäksi avantgarde-taide on usein hyvin henkilökohtaista, ja taiteilija pyrkii ilmaisemaan omia tunteitaan, ajatuksia ja kokemuksiaan. Tämän vuoksi samasta teoksesta voi saada hyvin erilaisia tulkintoja.
Mutta eihän taide aina annakaan vastauksia? Eikä sen tarvitsekaan olla ymmärrettävää, tai kaunista, tai miellyttävää. Taiteen on lupa olla vain taidetta. Avantgarden tavoite on ravistella, herättää tunteita, ajatuksia - ja se onnistuu.