Stemmerett til kvinner i Norge
Den norske stemmerettskampen startet på slutten av 1800-tallet, og det tok mange år med hardt arbeid og kamp før norske kvinner endelig fikk stemmerett i 1913.
Den tidlige stemmerettsbevegelsen
De første som kjempet for stemmerett for kvinner i Norge, var kvinner som var aktive i avholdsbevegelsen. De mente at kvinner trengte stemmerett for å kunne påvirke samfunnet i spørsmål som angikk dem, slik som alkoholpolitikk.
Gina Krog og stemmerettskampen
En av de mest kjente stemmerettsforkjemperne var Gina Krog. Hun grunnla Norsk Kvinnesaksforening i 1884, og var redaktør for foreningens tidsskrift, Ny Tid . Krog var en dyktig skribent og debattant, og hun brukte stemmen sin til å fremme kvinners rettigheter.
Motstand og kritikk
Stemmerettskampen møtte også motstand og kritikk. Mange mente at kvinner ikke var modne nok til å stemme, eller at de ikke brydde seg om politikk. Noen mente også at stemmerett ville føre til at kvinner ville miste sin "naturlige" rolle i familien.
Endelig seier
Til tross for motstanden, fortsatte stemmerettsforkjemperne å kjempe. I 1907 fikk kvinner begrenset stemmerett ved kommunevalg. Og endelig, i 1913, ble allmenn stemmerett for kvinner innført i Norge.
Stemmerett for kvinner var et stort skritt fremover for likestilling i Norge. Det ga kvinner muligheten til å påvirke samfunnet sitt, og det banet vei for at kvinner kunne ta del i politikken på like fot med menn.