Banca Națională... ca la mama acasă
Cei doi ani de pandemie și cele șase luni de război la granițele țării noastre au tras un semnal de alarmă asupra importanței economisirii și protejării finanțelor personale. Și, în timp ce noi, muritorii de rând, ne făceam griji pentru facturile la energie și credite, Banca Națională a României (BNR) și-a văzut sporită comoara cu... 11 miliarde de lei!
Dar, cum așa? se vor întreba cei mai mulți dintre români. Nu auzim decât de scumpiri și crize. De unde atâția bani?
Teoretic, pe vreme de criză, băncile centrale intervin pe piață prin procurarea de obligațiuni de stat sau corporate și injectează lichiditate în sistemul bancar. Mai pe înțelesul tuturor, acestea cumpără datorii pe care statul sau companiile le au și le transformă în bani, pe care apoi îi împrumută băncilor comerciale, care, la rândul lor, îi împrumută mai departe populației.
Și cum statul român este printre cei mai îndatorați din UE, BNR a avut și are un rol extrem de important în susținerea economiei. Astfel, prin cumpărarea de obligațiuni de stat, pe care le preia de la investitorii instituționali (fonduri de pensii, companii de asigurări etc.), BNR practic îi împrumută statului bani. Bineînțeles, cu o dobândă, care reprezintă venituri pentru BNR.
Concret, în ultimii doi ani, BNR a cumpărat datoriile statului în valoare de 70 de miliarde de lei. Din dobânzile pe care statul le plătește pentru aceste împrumuturi, BNR a încasat 11 miliarde de lei, în perioada mai 2020 - mai 2023, dintre care 10 miliarde de lei numai în ultimul an.
Asta nu e tot.
Prin intermediul CEC Bank-ului, BNR mai împrumută bani și populației, și companiilor. De ce? Pentru că băncile comerciale nu își permit (sau nu vor) să acorde credite în asemenea volume.
Iar BNR face asta la dobânzi mai mici decât băncile comerciale, pentru a încuraja creditarea și pentru a sprijini astfel economia reală.
Până în prezent, BNR a acordat credite de 18 miliarde de lei.
Așa că, în timp ce noi ne consumăm în griji financiare, BNR își întărește tot mai mult comoara.
...Și nu doar cu bani.
BNR mai are și o altă "comoară", 33 de tone de aur, adăpostite în subsolul sediului din Lipscani. Ca valoare, aceste rezerve de aur valorează aproximativ 1,8 miliarde de euro.
Cu toate acestea, BNR rămâne o instituție fundamentală pentru stabilitatea financiară și economică a României.
Așa că... să-i fim recunoscători!