Baudet




Ooit zei Thierry Baudet dat het Westen onderdanig is geworden aan het Chinese regime en dat hij daar verandering in wil brengen. Maar hoe ver wil hij daarin gaan? En is hij wel zo onafhankelijk als hij beweert? We nemen een kijkje achter de schermen van Forum voor Democratie.


Een nieuwe leider?

Thierry Baudet is een flamboyante politicus die met zijn radicale ideeën veel aanhang weet te trekken. Zijn partij Forum voor Democratie (FvD) is in korte tijd uitgegroeid tot een van de grootste partijen van Nederland. Baudet profileert zich als een voorvechter van de Nederlandse identiteit en pleit voor een streng immigratiebeleid en een sterk leger.

Hij stelt dat het Westen onderdanig is geworden aan het Chinese regime en dat hij daar verandering in wil brengen. "We moeten ons niet langer laten koeioneren door China", zei hij in een interview. "We moeten juist onze eigen belangen voorop stellen."


Kritiek op China

Baudets kritiek op China is niet nieuw. Al jarenlang klinkt in de westerse wereld steeds luidere kritiek op het Chinese regime. China wordt verweten van mensenrechtenschendingen, economische spionage en het ondermijnen van de internationale orde.

De afgelopen jaren is de kritiek op China alleen maar toegenomen. De Verenigde Staten hebben een handelsoorlog met China begonnen en de Europese Unie heeft China opgeroepen zijn mensenrechtenschendingen te stoppen. Ook Nederland heeft zich bij deze kritiek aangesloten.


Baudets agenda

Baudet wil de afhankelijkheid van het Westen van China verminderen. Hij pleit voor een 'decoupling' van de Chinese economie. Dit betekent dat het Westen minder afhankelijk moet worden van Chinese producten en diensten. Hij wil ook dat Nederland zich kritischer opstelt tegenover China en dat er meer aandacht komt voor mensenrechtenschendingen in China.

Baudets plannen zijn ambitieus, maar het is nog onduidelijk of hij ze kan realiseren. De Nederlandse regering is terughoudend met het kritiseren van China. Het kabinet wil de economische relaties met China niet schaden.


Relatie met China

Nederland heeft een lange geschiedenis met China. In de 17e eeuw was Nederland een van de eerste Europese landen die handel dreef met China. In de 19e eeuw was Nederland een van de koloniale machten die China probeerden te onderwerpen.

Sinds de jaren 1970 heeft Nederland goede diplomatieke betrekkingen met China. De twee landen werken samen op het gebied van handel, energie en klimaatverandering.

De afgelopen jaren is de relatie tussen Nederland en China echter onder druk komen te staan. De Nederlandse regering heeft kritiek geuit op de mensenrechtensituatie in China en op de Chinese invloed in de wereld. China heeft op zijn beurt Nederland beschuldigd van inmenging in zijn binnenlandse zaken.


De toekomst

Het is nog onduidelijk hoe de relatie tussen Nederland en China zich in de toekomst zal ontwikkelen. De twee landen hebben veel gemeenschappelijke belangen, maar er zijn ook belangrijke verschillen. Het is aan Nederland om te beslissen hoe het met China om wil gaan. Wil Nederland zich meer kritisch opstellen tegenover China, of wil het de economische relaties voorop stellen?


Oordeel zelf

Thierry Baudet is een politicus die verdeelt. De één ziet hem als een gevaarlijke populist, de ander ziet hem als een moedig leider die durft te zeggen wat anderen niet durven te zeggen. Het is aan de kiezer om te beoordelen of Baudet de juiste leider is voor Nederland.