BAYRAMLARIN ÖZÜ VE KURBAN BAYRAMI




Bayramlar; neşe içinde geçirilen, hasret giderilen, gönüllerin buluştuğu, yardımlaşma ve dayanışma duygularının arttığı özel günlerdir. Dinî bayramlar ise dini münasebetlerle kutlanan, birçok ibadet ve merasimleri içinde barındıran, Allah'a şükür ve hamd edilerek, Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v) sünnetlerinin yerine getirildiği günlerdir. İslâm'da iki büyük bayram vardır: Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı.

Kurban bayramı, hicri takvime göre Zilhicce ayının 10., 11., 12. ve 13. günlerini kapsayan toplam dört gün süren bir bayramdır. Hac ibadetinin eda edildiği günlere denk gelen bu bayram, hac ibadetinin zirvesini teşkil eder, hacılar için bayram-ı ekber (en büyük bayram) olarak bilinir.

Bizim için ise Kurban Bayramı, Hz. İbrahim'in kurban edilmek üzere olan oğlu Hz. İsmail'i Allah'ın emriyle kurban etmek üzereyken, Allah'ın Hz. İsmail'in yerine bir koç göndermesi olayının anısı olması sebebiyle kutlanır.

Kurban Bayramı'nda kesilen kurbanların etleri; üçte biri fakirlere, üçte biri akrabalara, üçte biri de kurban sahibine ayrılır. Bu bayramda, sabah namazından sonra bayram namazı kılınır, hutbe okunur, tekbirler getirilir. Bayramda ayrıca çeşitli etkinlikler düzenlenir, ziyaretler yapılır, bayramlaşılır ve eğlenceler tertip edilir.

Kurban Bayramı'nın özünde; Allah'a yakınlaşma, O'na itaat etme, malımızı ve canımızı O'nun yolunda feda etmeye hazır olma bilinci vardır. Bu bayramda yaptığımız kurban ibadetiyle, bu bilincin pekiştirilmesi ve daha da kuvvetlendirilmesi amaçlanır.

Kurban Bayramı'nı hep birlikte idrak ettiğimiz bu günlerde, Allah'a yakınlaşmanın, O'na itaat etmenin, yardımlaşmanın ve dayanışmanın önemini bir kez daha idrak edelim. Bu bayramın, bütün insanlığa barış, huzur ve esenlik getirmesini Yüce Mevlamızdan niyaz edelim.

Kurban Bayramınız mübarek olsun. Nice mutlu, huzurlu ve sağlıklı bayramlar geçirmenizi dilerim.