Berit Ås: en pionier for likestilling




Berit Ås, født Berit Skarpaas, var en norsk sosialpsykolog og politiker. Hun var den første kvinnelige lederen av et politisk parti i Norge, nemlig Sosialistisk Venstreparti (SV). Ås var en pioner for likestilling og kvinnekamp, og hennes arbeid har hatt stor betydning for utviklingen av norsk likestillingspolitikk.
Berit Ås ble født i Glemmen i Østfold i 1928. Hun studerte psykologi ved Universitetet i Oslo, og ble cand.psychol. i 1956. Etter studiene arbeidet hun som psykolog ved Ullevål sykehus og ved Folkehelseinstituttet.
I 1961 ble Berit Ås medlem av Sosialistisk Folkeparti (SF). Hun ble raskt en aktiv politiker, og i 1973 ble hun valgt til partiets første leder. Som partileder var Ås en sterk forkjemper for likestilling og kvinnekamp. Hun var også en av de første som tok opp problemstillingen rundt vold mot kvinner.
I 1975 ble Ås innvalgt på Stortinget for SV. Hun satt på Stortinget frem til 1985, og var i denne perioden medlem av både finanskomiteen og justiskomiteen. I 1985 ble hun utnevnt til professor i sosialpsykologi ved Universitetet i Oslo.
Som forsker var Berit Ås spesielt opptatt av maktforhold og undertrykkelse av kvinner. I 1979 utviklet hun teorien om de fem hersketeknikkene, som beskriver hvordan menn bruker ulike metoder for å holde kvinner nede. Ås' teori har fått stor internasjonal oppmerksomhet, og brukes i dag som et redskap for å forstå og bekjempe kvinneundertrykkelse.
Berit Ås var en av de viktigste pionerene for likestilling i Norge. Hennes arbeid har hatt stor betydning for utviklingen av norsk likestillingspolitikk, og hennes teorier om hersketeknikker brukes fortsatt i dag som et redskap for å forstå og bekjempe kvinneundertrykkelse.
I tillegg til å være en pioner for likestilling var Berit Ås også en dyktig politiker og forsker. Hun var en sterk og klar stemme i samfunnsdebatten, og hennes arbeid har hatt stor betydning for utviklingen av Norge som et mer likestilt samfunn.