Brecht: De gast van Stalingrad, de man achter het symbool




Voor veel mensen roept de naam "Brecht" het beeld op van een geëngageerd politiek kunstenaar, een communist die streden tegen fascisme en onderdrukking. Maar Brecht was meer dan alleen een theoretisch. Hij was ook een man van vlees en bloed, met een diep persoonlijk leven en een bijzondere band met de stad Stalingrad.
In 1941, toen de Duitse troepen de Sovjet-Unie binnenvielen, was Brecht één van de eerste kunstenaars die zich uitsprak tegen de nazi's. Hij schreef gedichten, toneelstukken en liederen waarin hij de gruwelen van de oorlog aan de kaak stelde. Ook organiseerde hij opvoeringen van zijn werk voor gewone soldaten en arbeiders die vochten aan het front.
In 1942 trok Brecht naar Moskou, waar hij samen met andere vluchtelingenkunstenaars het "Duitse Volksfront voor het Vrije Duitsland" oprichtte. Deze organisatie had als doel om de geest van het Duitse volk te veranderen en hen te bewegen om tegen Hitler te vechten. In Moskou ontmoette Brecht ook Helene Weigel, die later zijn vrouw zou worden.