Ciprian Porumbescu




Ne aflăm în timpul unei lecţii de muzică din şcoala generală. Învăţătoarea selectează mai mulţi elevi pe care îi invită la tablă. Fiecare trage un bilet şi are de cântat melodia corespunzătoare. Emoţiile sunt mari, mai ales că în ziua respectivă – culmea ironiei – în clasă se află şi inspectoarea şcolară. Vine şi rândul meu. Deşi îmi e teamă, cumva îmi place. Îmi place pentru că îmi place să cânt.

Îmi amintesc că atunci am cântat "Pe-al nostru steag... ". O melodie care mi s-a părut foarte frumoasă, cu o melodie uşor de reţinut şi cu un mesaj patriotic puternic. Nu mă mai gândisem la melodie până când recent am dat peste un interviu al lui Dan Bittman. Celebrul cântăreţ vorbea tot despre o melodie, "Pe-al nostru steag...". Era melodia lui Ciprian Porumbescu. Am rămas uimit. Au trecut nişte ani buni de când am cântat-o la şcoală şi niciodată nu m-am gândit să aflu cine este autorul.

Ciprian Porumbescu, considerat cel mai important compozitor romantic român, s-a născut la 14 Decembrie 1853, în satul Şipotele Sucevei, aflat astăzi în judeţul Suceava. Din prima copilărie, Porumbescu a fost atras de muzică. Tatăl său, pe lângă faptul că era preot, era şi un talentat cântăreţ la biserică.

Încă din timpul şcolii, scria cântece, iar la 16 ani a compus prima sa lucrare de anvergură, Trei zile în Carpaţi. Ulterior, Porumbescu se va înscrie la Conservatorul din Viena, unde va studia cu mai mulţi profesori renumiţi. Şederea lui Porumbescu la Viena va fi una de succes. Compoziţiile sale au început să fie apreciate, iar în 1877, în timpul războiului de independenţă, a compus Balada pentru 10 Mai, care descria faptele de eroism ale armatei române.

Porumbescu a avut o viaţă relativ scurtă, dar plină. S-a îndrăgostit de o tânără vieneză şi, în ciuda opoziţiei familiei, s-a căsătorit cu ea. Din păcate, timpul petrecut împreună nu a fost unul foarte lung. Porumbescu a murit la 29 de ani, răpus de tuberculoză.

Deşi nu a trăit foarte mult, Porumbescu a lăsat în urmă o moştenire muzicală impresionantă. Pe lângă cele amintite mai sus, el a compus opere, simfonii, lieduri şi cântece corale. Una dintre cele mai cunoscute opere ale sale este Crai Nou, care a fost reprezentată prima dată în 1882.

Ciprian Porumbescu rămâne unul dintre cei mai importanţi compozitori români. Muzica sa este şi astăzi apreciată şi cântată. În memoria sa, au fost ridicate mai multe statui şi au fost organizate nenumărate concerte.

"Muzica este darul lui Dumnezeu pentru om. Ea este limbajul sufletului şi poate exprima cele mai profunde sentimente." - Ciprian Porumbescu