Het WEF heeft opgeroepen tot nieuwe manier van denken over mondiale governance van het Internet, waarschuwing tegen een mogelijke "cybergeddon" in haar jaarlijkse risicobeoordeling.
Het World Economic Forum (WEF) heeft opgeroepen tot nieuwe manier van denken over mondiale governance van het Internet, waarschuwing tegen een mogelijke "cybergeddon" in haar jaarlijkse risicobeoordeling.
De studie, wereldwijde risico's 2014, merkt op dat terwijl cyberspace is gebleken grotendeels veerkrachtig aan aanvallen en andere verstoringen tot nu toe, het is de aanvallers hebben een gemakkelijkere tijd dan verdedigers.
Het internationale orgaan zegt, zijn er redenen om te geloven dat veerkracht "geleidelijk ondermijnd".
Het WEF wijst erop dat meer apparaten worden verbonden online "uitbreiding zowel de potentiële ingangspunten voor en de effecten van verstoring". Ook, er is ooit verdieping complexiteit van interacties tussen de vele aspecten van het leven die afhankelijk van aangesloten apparaten zijn, zodat deze gevolgen mogelijk moeilijker te voorspellen.
"Deze dubbele trends vraag samen, nieuwe manier van denken over mondiale governance van het Internet," het WEF zei.
Het waarschuwt dat dit vooruitzicht is ondermijnd door recente onthullingen over de mate waarin nationale veiligheidsorganisaties zijn cyber beleid vormgeven en uitvoeren van spionage en aanvallen, "ondermijnt het vertrouwen tussen de zeer belanghebbenden die samenwerking zullen we moeten wenden een denkbare cybergeddon".
Cyber incidenten, het WEF zegt, tot nu toe hebben neiging om effecten die wijdverspreid maar vluchtig, of persistent maar ternauwernood gericht zijn.
"Risico's voor het Internet blijven groeien meer ernstige om één belangrijke reden: anderen aanvallen in cyberspace is altijd geweest gemakkelijker dan ze te verdedigen. Het strafbare feit heeft het voordeel ten opzichte van de verdediging had,"zei de economische lichaam.
Potentiële bedreigingen?
Het WEF zegt dat cyber risico's vaak door het acroniem CHEW-criminaliteit, cyberoproer, spionage en oorlog samengevat zijn.
Het merkt echter op dat andere risico's in cyberspace systemische effecten met inbegrip van een scenario waar een grote wolk provider een Enron - of Lehman-stijl mislukking zou kunnen zijn beschoren zou kunnen hebben.
Milieu triggers kunnen ook gemakkelijk een rol spelen, met name gezien de inherente kwetsbaarheid van de onderliggende fysieke infrastructuur.
"Een super-zonne-storm kon veroorzaken aanzienlijke uitval van nationale rasters, satellieten, avionica of signalen van global navigation satellite systems (GNSS). Ook de groeiende massa van "ruimte voor ongewenste" in een baan rond de Aarde vormt een bedreiging voor GNSS,"zei het WEF.
Cybergeddon
"Een toekomst in welke aanvallers − of hackers, georganiseerde misdaadbendes of nationale legers − een overweldigende, dominante en duurzame voordeel ten opzichte van verdedigers hebben zou slechts een ontwrichtende technologie weg," het WEF waarschuwt, als een worst-case scenario.
Aanvallers in deze toekomst kunnen het bereiken van een breed scala aan effecten met weinig inbreng, waardoor verstoringen van grootschalige, Internet-wijd gemakkelijk en gemeenschappelijke, zegt het.
"Het Internet zou niet langer een vertrouwde medium voor communicatie of handel en steeds meer zou worden verlaten door consumenten en bedrijven. Cyberspace zou niet langer worden verdeeld tussen aanvallers en verdedigers maar tussen roofdieren en prooi."
Een "cybergeddon" zou de volgende generatie opgroeien met een cyberspace dat minder open, minder veerkrachtig en fundamenteel minder waardevol dan thans zien.
"De meest transformatieve technologie aangezien Gutenberg zou regressie, tot het verlies van samenlevingen, de economieën en de mensheid. Versnipperde, individuele oplossingen in het algemeen mislukken onderliggende systemische probleem aan te pakken: de wanverhouding tussen aanvallers en verdedigers. "
"De wereld zal niet zitten kundig gewoon veilig, risico-beheren of informatie-aandeel zijn uitweg uit deze situatie om het saldo van voordeel naar verdedigers tip," zei het WEF.