De Oorlog Tegen Drugs
De "oorlog tegen drugs" is een mislukte onderneming die al tientallen jaren aan de gang is en miljarden dollars heeft gekost. Het heeft geleid tot massale opsluitingen, mensenrechtenschendingen en heeft weinig gedaan om het drugsgebruik of de drugssmokkel te verminderen.
In de Verenigde Staten zijn de drugswetten onevenredig toegepast op mensen van kleur, waardoor een groot aantal zwarte en latino-mannen in de gevangenis terecht is gekomen. De oorlog tegen drugs heeft ook geleid tot de militarisering van de politie en tot gewelddadige excessen.
Ondanks de miljarden dollars die aan de oorlog tegen drugs zijn besteed, is het drugsgebruik niet verminderd. Het is zelfs toegenomen. De Verenigde Staten hebben nu het hoogste percentage gedetineerden ter wereld, en een groot deel van hen zit wegens drugsdelicten vast.
De oorlog tegen drugs is een mislukking. Het heeft niet geleid tot een daling van het drugsgebruik of de drugssmokkel, maar heeft wel geleid tot massale opsluitingen, mensenrechtenschendingen en een toename van het geweld.
Het is tijd om een andere aanpak te proberen. We moeten stoppen met het criminaliseren van mensen die drugs gebruiken en we moeten ons concentreren op behandelingen en preventie. We moeten ook de oorzaken van drugsverslaving aanpakken, zoals armoede en gebrek aan kansen.
De oorlog tegen drugs is een kostbare mislukking geweest. Het is tijd voor een nieuwe aanpak.