Nog steeds zijn de landen in een soort van oorlog. Het lijkt wel of de situatie zich in een vicieuze cirkel bevindt. Beide landen hebben elkaar nog steeds niet erkend. De grens is nog steeds gesloten. En beide landen hebben nog steeds een leger. Maar hoe is het eigenlijk allemaal zo ver gekomen? Het verhaal van Noord- en Zuid-Korea begint na de Tweede Wereldoorlog. Toen was Korea nog één land. Maar de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten wilden allebei invloed in het land. Ze verdeelden Korea in tweeën: het noorden werd communistisch, het zuiden werd kapitalistisch.
In 1950 vielen de communisten het zuiden binnen. De Verenigde Staten kwamen Zuid-Korea te hulp. Er brak een bloedige oorlog uit die drie jaar duurde. De oorlog eindigde in een wapenstilstand. Maar er werd geen vredesverdrag getekend. Dus officieel zijn de twee landen nog steeds in oorlog. De spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea lopen de laatste jaren weer op. Noord-Korea heeft kernproeven gedaan en dreigt Zuid-Korea aan te vallen. Zuid-Korea heeft gedreigd Noord-Korea aan te vallen als dat gebeurt. De situatie is zorgelijk. Want als de twee landen in oorlog raken, kan dat een vernietigend conflict worden.
Ik ben benieuwd hoe het verder zal gaan met Noord- en Zuid-Korea. Ik hoop dat de landen ooit weer één zullen worden. Maar dat lijkt me niet eenvoudig. Want de verschillen tussen de twee landen zijn groot. Noord-Korea is een communistische dictatuur, Zuid-Korea is een kapitalistische democratie. Noord-Korea is arm, Zuid-Korea is rijk. Noord-Korea is gesloten, Zuid-Korea is open. Maar ik blijf hopen. Want ik denk dat het beter is voor beide landen als ze samenwerken.