Den blå måne




Ved I, hvad en blå måne er? Det er ikke en måne, der bogstaveligt talt er blå. Det er en anden betegnelse for den sjældne anden fuldmåne på samme måned. Dette astronomiske fænomen skyldes, at en måneds cyklus normalt er 29,5 dage, så der normalt kun er plads til én fuldmåne på 30 eller 31 dage. En blå måne er et sjældent syn, der kun opstår cirka en gang hvert 2,7 år.

Så hvad er nu så specielt ved en blå måne? Nå, bortset fra dens sjældenhed, har den også en ret interessant navnehistorie. Udtrykket "blå måne" blev først brugt i 1500-tallet, men det har ikke altid henvist til den anden fuldmåne på en måned. Det var først i 1940'erne, at dette udtryk blev synonymt med den anden fuldmåne på en måned. Før det blev det brugt til at beskrive den tredje fuldmåne på fire måneder.

Blå måner er et fascinerende astronomisk fænomen, som udløser følelser af nysgerrighed og ærefrygt. De er en påmindelse om, at selv i vores velkendte omgivelser kan vi stadig finde det usædvanlige og det forunderlige. Og hvem ved, måske er du heldig nok til at se en blå måne på himlen en nat.

Her er nogle sjove fakta om blå måner:

  • Blå måner forekommer ikke altid på en måned. De kan også forekomme på en kalendermåned, som er hele 31 dage.
  • Den sidste blå måne var den 31. oktober 2020.
  • Den næste blå måne vil være den 31. august 2023.
  • Der vil være to blå måner i 2037.