Als de bladeren beginnen te vallen en de avonden kouder worden, is Diwali, het Hindoeïstische lichtjesfestival, een warme gloed te midden van de naderende duisternis. Het is een tijd van vreugde, hoop en vernieuwing, een herinnering dat het licht altijd zal zegevieren over de duisternis.
Diwali wordt gevierd met een verbluffend display van lichtjes, van traditionele diya's (aarden lampjes) tot kleurrijke elektrische slingers. Deze lichtjes symboliseren de overwinning van het goede op het kwade, van kennis op onwetendheid. Ze zijn een baken van hoop, dat zelfs in de donkerste tijden, er altijd licht zal zijn.
De voorbereidingen voor Diwali beginnen dagen van tevoren, wanneer huizen worden schoongemaakt en versierd met rangoli, kleurrijke kunstwerken gemaakt van rijstbloem of gekleurd zand. Mensen kopen nieuwe kleren en ruilen geschenken uit, een teken van liefde en welvaart.
Op de avond van Lakshmi Puja, de belangrijkste dag van Diwali, wordt er puja (aanbidding) aangeboden aan Lakshmi, de godin van rijkdom en voorspoed. De god Ganesha, de verlosser van obstakels, wordt ook aanbeden. Dit ritueel is bedoeld om geluk, voorspoed en zegeningen op te roepen.
Na de puja gaan gezinnen de straat op, ontsteken vuurwerk en bewonderen het schitterende display van licht. Vuurwerk symboliseert de vernietiging van demonen en boze geesten, en brengen geluk en voorspoed.
Diwali is niet alleen een religieus feest, het is ook een viering van gemeenschap en cultuur. Mensen komen samen, delen zoetigheden, vertellen verhalen en lachen. Het is een gebeurtenis die families en vrienden dichterbij brengt.
Als de laatste vonk van vuurwerk dooft en de laatste diya uitgaat, blijft de geest van Diwali nog lang nazinderen. Het is een herinnering dat zelfs in de donkerste tijden, het licht van hoop, liefde en vernieuwing altijd zal branden.
Dus als de wereld steeds donkerder lijkt te worden, herinneren we ons de stralende glorie van Diwali. Moge het ons licht geven in onze duisternis, hoop in onze wanhoop en vernieuwing in onze harten.