Djurgården Ilves – ett historiskt möte på is

När Djurgården och Ilves möttes i Champions Hockey League i höstas var det ett historiskt möte på flera sätt. Det var första gången som två lag från Sverige och Finland möttes i turneringen, och det var också första gången som Djurgården spelade en tävlingsmatch i Finland sedan 1990.
För Djurgården var det här en chans att ta sig an ett av de bästa lagen i Finland. Ilves har vunnit det finska mästerskapet 16 gånger, senast 1985. Djurgården har å sin sida vunnit det svenska mästerskapet 16 gånger, senast 2019.
Det blev en jämn och spännande match, som till slut vanns av Ilves med 3–2. Men det var Djurgården som tog ledningen i matchen, genom en läcker backhand av Jacob Josefson. Ilves kvitterade dock snabbt, och i den andra perioden tog de ledningen med 2–1.
Djurgården kvitterade i den tredje perioden, genom ett mål av Marcus Högström. Men med bara några minuter kvar av matchen gjorde Ilves ett nytt mål, och vann därmed matchen.
För Djurgården var det här en besvikelse, men de kan ändå vara stolta över sin insats. De spelade bra mot ett av de bästa lagen i Finland, och de visade att de kan hävda sig även på europeisk nivå.

Matchen mot Ilves var också en viktig erfarenhet för Djurgården. De fick lära sig mycket om hur det är att spela mot finska lag, och de fick också se hur viktigt det är att vara effektiva i powerplay. Djurgården hade flera powerplay i matchen, men de lyckades inte göra mål. Det är något som de måste förbättra till nästa säsong.

Om Djurgården och Ilves möts igen i Champions Hockey League nästa säsong, så kommer det säkert att bli en lika jämn och spännande match. Båda lagen är bra, och de kommer säkert att vilja vinna.

Men det som är viktigast är att båda lagen får en chans att mötas. Det är en bra möjlighet för spelarna att utvecklas, och det är också ett bra sätt att sprida hockeyn till nya länder.