Dollar, Euro; wat een toestand
Koersvreugde, koersverdriet, het kan me allemaal niet schelen. Ik kijk er al jaren niet meer naar. Want je wordt er gek van. Zo dacht ik er vroeger ook over. Je wilt immers niet weten hoeveel je in Nederland, of beter gezegd Europa, minder hebt voor een dollar dan in de Verenigde Staten.
Om het concreet te maken; een kop koffie is bij Starbucks in Amerika ongeveer 2,60 dollar. Reken dat om naar euro’s en je schrikt je rot. Want het is al bijna 2,50 euro. Bijna een euro duurder dus.
En wat zeg je van een Big Mac? Voor nog geen 4 dollar kun je in Amerika je tanden zetten in het bekende broodje met rundvleesburger. Ga je naar MacDonalds in Europa, dan betaal je ongeveer 4,50 euro. Bijna 1,50 euro meer dus.
En dan heb je het nog niet over de cola’s, de broodjes, het bier of andere alledaagse zaken. Het is allemaal duurder in Europa.
En dan vraag je je natuurlijk af: hoe kan dat? De euro is immers een veel sterkere munt dan de dollar. En dat klopt ook. De euro heeft een koers van ongeveer 1,20 tegen de dollar.
Maar er zijn nog veel meer factoren die meespelen. Zo zijn de lonen in Amerika veel lager dan in Europa. De middenklasse in Amerika verdient ongeveer een derde minder dan de middenklasse in Europa. En dat merk je in de prijzen van de producten.
Een ander belangrijke factor is de inflatie. In Amerika is de inflatie al jaren veel lager dan in Europa. En dat komt onder andere door de goedkopere lonen. Maar ook door de goedkopere energie.
Dus als je de volgende keer in Amerika op vakantie gaat, wees dan niet verbaasd over de lage prijzen. En geniet ervan. Want wie weet hoe lang het nog duurt.