Dossiersklappers A12




Vandaag graaf ik eens in een oud pak dossiers. Het vorige artikel over de bouw van de Burgemeester Denietoren was voor mij aanleiding om nog eens door mijn oude papieren te spitten. Een van de dossiers die ik wil delen is de klapper met dossiernummer A12. Een belangrijk dossier voor de toenmalige gemeenteraad, maar ook een interessant dossier voor de genealogische verenigingen in de gemeente Vaals.

Maar laten we bij het begin beginnen. In 1884 kreeg de gemeente Vaals een verzoek van de kerkenfabrieken van de r.k. parochie van St. Paulus te Vaals en de r.k. parochie van St. Johannes te Lemiers. Deze kerkenfabrieken verzochten de gemeenteraad om te bemiddelen bij de aankoop van percelen grond ter uitbreiding van hun kerkhoven.

De gemeenteraad was akkoord. Een speciaal door de gemeenteraad aangewezen commissie werd belast met de voorbereiding en uitvoering van de te treffen overeenkomsten. Deze commissie was snel met het opstellen van een voorstel. In de vergadering van de gemeenteraad van 13 augustus 1884 presenteerde de commissie haar voorstel. Het voorstel werd aangenomen. De commissie kon hierna aan de slag.

De commissie ontving enkele brieven van grondeigenaren die bereid waren hun gronden te verkopen. De commissie was hiermee in haar sas en kon direct aan de slag. De commissie was zich er echter bewust van dat de overeenkomsten pas rechtsgeldig waren na goedkeuring door de provincie. De provincie was het immers die de kerkenfabrieken subsidieerde. Vandaar dat de commissie ieder afzonderlijke overeenkomst ter goedkeuring aan de provincie voorlegde.

In 1892 werd de laatste overeenkomst ter goedkeuring aan de provincie voorgelegd. De provincie gaf haar goedkeuring. Nadat de provincie haar goedkeuring had verleend, werd ieder afzonderlijke overeenkomst ter registratie aangeboden aan de hypotheekbewaarder.

De commissie was hiermee klaar. Haar werk zat erop. De commissie heeft de stukken vervolgens aan de gemeenteraad overgedragen. De gemeenteraad besloot om de stukken te bewaren op het gemeentehuis in een aparte klapper. De klapper kreeg het nummer A12.

Voor mij is klapper A12 een belangrijk dossier. Het dossier geeft een goed inzicht in de werkwijze van de gemeenteraad in de late negentiende eeuw. Ook geeft het dossier een goed beeld van de positie van de katholieke kerk in de toenmalige gemeente Vaals.

Het dossier is ook van belang voor genealogische verenigingen. De overeenkomsten bevatten namelijk de namen van de (voormalige) eigenaren van de gronden die de kerkenfabrieken hebben gekocht. Ook zijn in het dossier de scheidslijnen van de percelen beschreven. Deze scheidslijnen kunnen van belang zijn bij het bepalen van de grenzen van een perceel.

Het dossier A12 is een belangrijk historisch document. Het dossier geeft een goed inzicht in het verleden van de gemeente Vaals. Ik ben blij dat ik het dossier nog heb.