Als Vlaming voel ik een speciale band met onze noorderburen. We delen een taal, een cultuur en een lange gemeenschappelijke geschiedenis. Ik heb altijd gedacht dat Nederland een beetje op een oudere broer lijkt voor België: wij zijn de ondeugende jongere broer, die graag grapjes maakt en af en toe wat kattenkwaad uithaalt, terwijl Nederland de serieuzere broer is, die altijd klaarstaat om ons te helpen en te ondersteunen.
Maar er is nog een land dat een rol speelt in dit liefdesverhaal: Duitsland. Duitsland is de krachtige buur, die soms een beetje overheersend kan zijn, maar die ook altijd klaarstaat om te helpen als het nodig is. Duitsland is een beetje zoals de strenge vader, die soms wel eens boos wordt, maar die uiteindelijk toch het beste met zijn kinderen voor heeft.
De relatie tussen Nederland, België en Duitsland is complex en heeft door de eeuwen heen veel ups en downs gekend. Er zijn tijden geweest dat we vrienden en bondgenoten waren, en er zijn tijden geweest dat we vijanden waren. Maar ondanks alle ups en downs zijn we altijd weer bij elkaar teruggekomen.
Ikzelf heb een speciale band met Duitsland. Ik heb er gestudeerd, gewerkt en gewoond. Ik heb er vrienden gemaakt en kennis gemaakt met de Duitse cultuur. Ik heb ervaren dat Duitsers over het algemeen vriendelijk en gastvrij zijn, maar ook heel direct en soms een beetje bot. Ik heb geleerd dat Duitsers heel hard kunnen werken, maar ook heel goed kunnen genieten van het leven. Ik heb ontdekt dat Duitsland een land is met een rijke geschiedenis en cultuur, en met een prachtig landschap.
Ik ben trots op de band die Nederland, België en Duitsland hebben. Ik geloof dat we samen sterker zijn dan alleen. Ik hoop dat onze relatie nog vele jaren stand zal houden, ondanks de uitdagingen die zich op ons pad kunnen voordoen.
Maar goed, het is niet altijd rozengeur en maneschijn tussen onze drie landen. Zo hebben we het bijvoorbeeld nog altijd niet over de Tweede Wereldoorlog gehad. Duitsland heeft Nederland en België (en veel andere landen) tijdens de oorlog veel leed aangedaan. Veel Nederlanders en Belgen hebben geleden onder de Duitse bezetting. En hoewel Duitsland zich na de oorlog heeft verontschuldigd voor zijn daden, zijn er nog steeds sommigen die de wonden van de oorlog niet kunnen vergeten.
Ook zijn er nog een aantal andere spanningen tussen onze landen. Zo zijn er bijvoorbeeld spanningen over de grens tussen Nederland en België. Nederlanders vinden dat de grens te ver naar het noorden ligt, terwijl Belgen vinden dat de grens te ver naar het zuiden ligt. Er zijn ook spanningen over de taal. Nederland en België hebben beide hun eigen dialecten van het Nederlands, en soms is het moeilijk om elkaar te verstaan. En dan zijn er nog de historische spanningen tussen Nederland en Duitsland. Duitsers vinden dat Nederlanders te arrogant zijn, terwijl Nederlanders vinden dat Duitsers te serieus zijn.
Maar ondanks alle spanningen tussen onze landen, zijn we toch nog altijd vrienden. We werken samen binnen de Europese Unie, en we helpen elkaar als het nodig is. Zo heeft Nederland bijvoorbeeld Duitsland geholpen met de vluchtelingencrisis, en heeft Duitsland Nederland geholpen met de watersnoodrampen. Ik geloof dat onze vriendschap sterker is dan alle spanningen die er tussen ons kunnen zijn.
Dus, wat is de toekomst van de relatie tussen Nederland, België en Duitsland? Ik weet het niet, maar ik hoop dat we nog vele jaren samen zullen blijven. We hebben een lange en rijke geschiedenis samen, en ik geloof dat we samen nog veel kunnen bereiken.