Elbert Dijkgraaf
"Wie is de slimme jongen?", met deze vraag werd Elbert Dijkgraaf op 6-jarige leeftijd door zijn vader geconfronteerd. Volgens Elbert een beslissend moment in zijn leven. "Door die vraag werd ik me bewust dat denken en leren leuk was."
De wiskundehulp
Zo gezegd, zo gedaan. Elbert klom op de middelbare school op in de bèta-klassen en ontwikkelde een enorme fascinatie voor wiskunde. "Door de helderheid en elegantie van de wiskunde, raakte ik er dol op."
Elbert blonk uit in wiskunde en kreeg de bijnaam 'slimme jongen'. "Ik hield van het oplossen van wiskundige problemen en wilde graag anderen helpen." Zo werd hij wiskundehulp voor zijn klasgenoten. En zo ontdekte hij het plezier van lesgeven.
Studeren, promoveren, doceren
Na zijn middelbare schooltijd ging Elbert wiskunde studeren aan de Universiteit Leiden. Hier ontdekte hij de echte wiskunde. "De universiteit was voor mij een openbaring. Ik leerde er over wiskunde die ik nog nooit had gezien."
Na zijn bachelor ging Elbert door voor een master in de wiskunde en daarna voor een PhD. In 2005 promoveerde hij op het proefschrift 'Totally disconnected locally compact groups'. "Ik ben trots op mijn proefschrift. Het is een stuk wiskunde dat ik zelf heb bedacht en uitgevoerd."
Na zijn promotie begon Elbert als docent wiskunde aan de Universiteit Leiden. "Ik vind het heerlijk om met studenten te werken. Ik kan mijn passie voor wiskunde met hen delen en ze helpen om te groeien in hun wiskundige kennis."
Wiskunde voor iedereen
Elbert is ervan overtuigd dat wiskunde voor iedereen is. "Wiskunde is niet alleen voor slimme mensen. Iedereen kan wiskunde leren en begrijpen."
Om wiskunde toegankelijker te maken, schreef Elbert het boek 'Wiskunde voor iedereen'. In dit boek legt hij wiskundige concepten op een heldere en begrijpelijke manier uit. "Ik hoop dat mijn boek mensen inspireert om wiskunde te leren en ervan te genieten."
Prijzen en erkenning
Elberts werk is mehrfach bekroond. In 2007 ontving hij de NWO-Vidi-subsidie voor zijn onderzoek naar de structuur van lokale compacte groepen. In 2015 werd hij benoemd tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.
"Ik ben blij met de erkenning die ik voor mijn werk heb gekregen. Het geeft me de motivatie om door te gaan met het onderzoeken en onderwijzen van wiskunde."
Toekomstplannen
Elbert heeft nog veel toekomstplannen. "Ik wil graag verder onderzoek doen naar de structuur van lokale compacte groepen. En ik wil blijven lesgeven om studenten te inspireren en te helpen."
"Maar bovenal wil ik wiskunde voor iedereen toegankelijk maken. Ik geloof dat wiskunde een prachtige taal is die iedereen kan leren en begrijpen."