Elite




Mensen! Al vaak werd mij gevraagd of ik mij “elite” voel. Een vraag die mij doet nadenken over kwetsbaarheid, verantwoordelijkheid en over de evolutie van onze maatschappij. “Ja”, antwoord ik dan. Zeker op professioneel gebied voel ik mij soms elitair. Ik ben goed in mijn vak en terecht trots op wat ik doe. Ik wil de beste zijn, sterker nog, ik verwacht van mezelf dat ik de beste ben. Als ik dan geconfronteerd word met collega’s die hun werk niet of onvoldoende beheersen, voel ik mij oncomfortabel. Dan voel ik mij “elite”. Ik weet immers dat ik het beter kan. Is dat erg?


Ik denk het niet. Sterker zelfs, ik vind dat we het begrip “elite” meer positief moeten invullen. Het is niets om je voor te schamen. In tegendeel. Je mag best fier zijn op jezelf als je iets goed kunt. Als je je best doet, dag in dag uit, dan is het logisch dat je er ook goed in wordt. En als je daar dan ook nog je brood mee verdient, hoe fantastisch is dat dan wel niet!?


Maar uiteraard zijn er wel grenzen aan “elite” zijn. Zo moet je je nooit verheven voelen boven anderen. Je kunt misschien wel beter zijn in je vak dan je collega, maar dat betekent niet dat je een beter mens bent. Integendeel. Misschien kan je collega wel beter koken dan jij, of is zij een fantastische moeder of vader, of heeft jouw buurman een geweldige stem. We zijn allemaal verschillend en we hebben allemaal onze eigen talenten. Het is belangrijk om respect te hebben voor elkaar, ongeacht of we nu “elite” zijn of niet.


Bovendien is het belangrijk om je verantwoordelijkheden als “elite” te kennen. Als je goed bent in wat je doet, heb je een plicht om je kennis en ervaringen te delen met anderen. Zo kunnen we met zijn allen vooruitgaan en samen een betere maatschappij creëren. Door samen te werken en van elkaar te leren, kunnen we ervoor zorgen dat iedereen de kans krijgt om zijn of haar talenten te ontwikkelen. En dat is toch waar we naar moeten streven, nietwaar?


Dus voel je je “elite”? Wees er dan trots op! Maar vergeet niet om respect te hebben voor anderen en om je verantwoordelijkheden te kennen. Samen kunnen we een betere wereld creëren, eentje waarin iedereen de kans krijgt om te schitteren.