England Schweden: fotboll och diskriminering




Hur kan det komma sig att i land som uppvisar liknande nivå av tolerans, acceptans och medmänsklighet - England och Sverige - kan uppvisa så olika uttryck av diskriminering inom just fotbollen?
Den senaste tiden har man kunnat ta del av hur det engelska fotbollslandslaget har valt att ta ställning mot rasism genom att "ta knä" före matcherna. De har även ställt krav på att få uppträda i en tröja med regnbågens färger. Dessa beslut har fått både stora ovationer och skarp kritik. I Sverige har liknande aktioner i princip inte förekommit, förutom några enstaka Pride-matcher.
En förklaring som ofta lyfts fram är skillnaden i lagstiftning mellan länderna. I England är det olagligt att diskriminera någon baserat på bland annat hudfärg, sexuell läggning eller religion. I Sverige är den här typen av skydd något mer begränsat. Detta kan leda till att man känner sig mindre trygg med att uttrycka sig i Sverige.
En annan möjlig förklaring är den rådande fotbollskulturen i länderna. I England är fotbollen en central del av det nationella arvet och kulturen. Fotbollsspelare ses som förebilder och deras åsikter har en stor tyngd. I Sverige är fotbollen inte lika starkt förknippad med den nationella identiteten. Detta kan göra att fotbollsspelare känner sig mindre pressade att ta ställning i samhällsfrågor.
Det är också viktigt att komma ihåg att England och Sverige är två olika länder med olika historiska och kulturella bakgrunder. Det är därför inte konstigt att de kan ha olika uttryck för diskriminering.
Oavsett orsakerna är det uppenbart att diskriminering är ett problem inom fotbollen i både England och Sverige. Det är viktigt att ta itu med detta problem på ett seriöst sätt. Ett sätt att göra detta är att skapa mer inkluderande miljöer inom fotbollen. Det innebär att se till att alla känner sig välkomna och respekterade, oavsett kön, hudfärg, sexuell läggning eller religion. Det handlar om att ge alla en chans att delta i fotbollen på lika villkor, vilket i sin tur leder till ett mer rättvist och demokratiskt samhälle.
Det kan vara svårt att veta hur man ska reagera på diskriminering. Om du ser eller hör något som är rasistiskt, sexistiskt eller homofobiskt är det viktigt att säga ifrån. Du kan också kontakta en organisation som arbetar mot diskriminering. Det är viktigt att komma ihåg att du inte är ensam. Det finns många människor som är villiga att stå upp mot diskriminering tillsammans med dig.