Enheten mellom klubbene ble tydelig i den tidlige historien til fotballen i Liverpool. I 1884 ble Everton stiftet av medlemmer av en lokal kirkegruppe, og noen år senere ble Liverpool FC stiftet av tidligere Everton-spillere. I begynnelsen samarbeidet de to klubbene ofte, og delte spillere og bane.
Men dette samarbeidet begynte å smuldre opp etter hvert som begge klubbene vokste i popularitet og ble mer konkurransedyktige. I 1892 ble en tvist om bruken av Anfield Road, hjemstadion til begge klubbene, så bitter at Everton ble tvunget til å finne et nytt hjem. Dette førte til et bittert brudd mellom klubbene, og rivaliseringen som skulle komme til å prege deres forhold i mange år fremover, var født.
Rivaliseringen mellom Everton og Liverpool har alltid vært intens, og har ofte vært preget av vold og uro. I 1985 ble en Everton-supporter drept av en Liverpool-supporter i det som ble kjent som "Heysel-tragedien". Denne hendelsen førte til at engelske klubber ble utestengt fra europacupen i fem år, og kastet en mørk skygge over forholdet mellom klubbene.
Til tross for rivaliseringen er det også perioder med enhet og samhold mellom Everton og Liverpool. Etter Hillsborough-tragedien i 1989, der 96 Liverpool-supportere ble drept i en klemulykke på Hillsborough Stadium, viste Everton sin støtte ved å donere penger og holde en minnestund på Goodison Park.
I årene siden har forholdet mellom Everton og Liverpool blitt noe bedre. De to klubbene har samarbeidet om flere prosjekter, for eksempel byggingen av et nytt stadion for Everton. Og selv om rivaliseringen fremdeles er sterk, er den ikke så bitter som den en gang var.
Forholdet mellom Everton og Liverpool er et komplekst og stadig utviklende forhold. Det har vært preget av både enhet og splittelse, og har påvirket både klubbene og byen Liverpool som helhet. Men til tross for rivaliseringen er det også et forhold med gjensidig respekt og samhold. Og det er dette som gjør forholdet mellom Everton og Liverpool så unikt.