För att förstå varför Fed höjer räntan måste vi backa lite. När inflationen stiger innebär det att priserna på varor och tjänster ökar. Detta kan vara ett problem av flera skäl. För det första minskar det hushållens köpkraft, vilket gör det svårare för dem att köpa nödvändiga varor och tjänster. För det andra kan det leda till social oro. När människor har svårt att försörja sina familjer kan de bli frustrerade och arga. Och för det tredje kan det skada ekonomin i stort genom att dämpa tillväxten.
Det är därför den amerikanska centralbanken nu höjer räntorna. Genom att höja räntorna på lån gör Fed det dyrare för konsumenter och företag att låna pengar. Detta dämpar efterfrågan på varor och tjänster, vilket i sin tur hjälper till att sänka inflationen.
Räntehöjningen är dock inte utan risker. En av de största riskerna är att den kan leda till en recession. Om räntorna höjs för snabbt kan det kväva ekonomisk tillväxt och leda till förluster på aktiemarknaden. Fed måste alltså balansera behovet av att bekämpa inflationen med behovet av att stödja den ekonomiska tillväxten.
Räntebeslutet kommer med största sannolikhet att få en betydande inverkan på den globala ekonomin. Om Fed höjer räntorna mer än väntat kan det leda till att investerare flyttar sina pengar från tillväxtmarknader till USA. Detta kan leda till en försvagning av valutorna i tillväxtmarknaderna och en nedgång på de lokala aktiemarknaderna.
Det är viktigt att notera att utsikterna för den globala ekonomin är osäkra. Pandemin har skapat stor osäkerhet i ekonomin och det är svårt att veta hur den kommer att utvecklas i framtiden. I det osäkra läget är det troligt att Fed kommer att ta ett försiktigt tillvägagångssätt vad gäller räntehöjningar.
Sammantaget är räntehöjningen som Fed väntas genomföra den 14 mars ett viktigt steg i kampen mot inflationen. Men det är också ett riskfyllt steg, och det är viktigt att noga övervaka ekonomin för att se hur den utvecklas i framtiden.