Fed De Federal Reser



Fed


De Federal Reserve, informeel bekend als "de Fed", is het centrale bankensysteem van de Verenigde Staten en is verantwoordelijk voor het uitvoeren van een geld- en kredietbeleid om prijsstabiliteit, maximale werkgelegenheid en gematigde lange rente te bevorderen over het hele land. De Fed is een onafhankelijk agentschap van de Amerikaanse overheid, maar werkt nauw samen met andere overheidsinstanties, zoals het ministerie van Financiën, om het economische beleid te coördineren.

De Fed werd opgericht in 1913 als reactie op de paniek van 1907, een financiële crisis die werd veroorzaakt door een gebrek aan liquiditeit in het bankensysteem. De Fed was verantwoordelijk voor het uitgeven van bankbiljetten en het handhaven van een stabiel bankwezen. Na de Grote Depressie kreeg de Fed in 1933 bijkomende bevoegdheden om het geldaanbod te controleren en toezicht te houden op banken. Sindsdien is de Fed een belangrijke speler in het Amerikaanse economische beleid geworden en heeft hij een cruciale rol gespeeld bij de stabilisatie van de economie tijdens perioden van recessie en inflatie.

De Fed wordt bestuurd door een zevendelige raad van gouverneurs, die worden voorgedragen door de president en bevestigd door de Senaat. De raad van gouverneurs houdt toezicht op het monetaire beleid van de Fed en beslist over rentewijzigingen. De Fed heeft ook twaalf regionale banken, die zijn verspreid over het hele land en die toezicht houden op de activiteiten van banken in hun regio. De regionale banken rapporteren aan de raad van gouverneurs en werken samen om het nationale monetaire beleid uit te voeren.

De Fed speelt een belangrijke rol in de Amerikaanse economie. De Fed heeft de bevoegdheid om geld te creëren en te vernietigen, en om de rente te wijzigen. Deze instrumenten gebruikt de Fed om de geldhoeveelheid te controleren en de economie te beïnvloeden. Als de Fed denkt dat de economie te snel groeit, kan zij de rente verhogen om de groei te vertragen. Als de Fed denkt dat de economie te traag groeit, kan zij de rente verlagen om de groei te stimuleren.

De Fed staat voortdurend onder vuur omdat ze te veel macht heeft en niet genoeg verantwoording hoeft af te leggen. Sommigen betogen dat de Fed te onafhankelijk is van de overheid en dat de rentebesluiten van de Fed een te grote invloed hebben op de economie. Anderen beweren dat de Fed te politiek is en dat de beslissingen van de Fed worden beïnvloed door politieke druk. Ondanks deze kritiek blijft de Fed een belangrijke speler in het Amerikaanse economische beleid en zal hij waarschijnlijk ook in de toekomst een belangrijke rol blijven spelen.