Frätande kemikalier på godset – hur skyddar du dig?



####

Lastfartyget lägger till och från fartygets innandöme löper banden. Ner i lastrummet, upp till däck och in i containern. Banden transporterar gods från världens alla hörn.

Att transportera gods till lands och till havs är en urgammal konst. Sedan urminnes tider har människor använt sig av olika transportmedel för att förflytta varor av olika slag från plats till plats. Det har gjort det enklare för länder och människor att byta och handla varor med varandra.

Men i varje transportkedja uppstår det problem. Dessa problem kan handla om allt från förseningar till förlust eller förstörelse av gods. En av de vanligaste utmaningarna inom godstransport är dock skadedjur. Skadedjur kan orsaka stora problem för en godstransportör eftersom dessa små varelser älskar att äta, förstöra och föröda varor.

För att förebygga sådana skador tar man idag ofta till en metod som kallas lastfumigering. Lastfumigering innebär att man sprutar gift i lasten och tätar den sedan för att skapa ett inneslutet utrymme. Detta gör att giftet sprids jämnt i lasten och når alla de skadedjur som gömmer sig där.

Det finns olika typer av lastfumigering, men den vanligaste är gasfumigering. Vid gasfumigering använder man sig av en gas som dödar skadedjuren. Gasen är oftast en blandning av olika kemikalier, och den kan vara mycket farlig för människor.

Därför är det mycket noga att man har tillräckliga säkerhetsåtgärder vid lastfumigering. Man måste skydda sig själv och sina medarbetare från gasen, och man måste se till att gasen inte sprids utanför det lastområde som man vill fumigera.

Lastfumigering är en effektiv metod för att förebygga skadedjur i last, men den kan också vara farlig ifall den inte utförs på rätt sätt. Det är mycket noga att man följer alla säkerhetsföreskrifter för att undvika olyckor.