Gro Holm




Har du lurt på hva som skjer med kroppen din når du spiser pizza?
Har du tenkt over hva som skjer med kroppen din når du spiser din favorittpizza? Det er ikke bare en velsmakende fornøyelse, men også en reise gjennom kroppen din. La oss følge med på denne kulinariske reisen for å se hva som skjer:
Første stopp: Munnen
Når du tar den første biten av pizzaen, kjenner du den myke skorpen, smeltet ost og saftige fyllet. Spyttet ditt begynner å bryte ned karbohydratene i skorpen, og enzymer i munnen din starter prosessen med å bryte ned proteinene i osten og fyllet.
Neste stopp: Magesekken
Når du har tygget og svelget biten, reiser den gjennom spiserøret og inn i magesekken. Her møter den magesyre og enzymer som hjelper til med å bryte ned maten ytterligere. En muskelring nederst i magesekken kalles pylorus lukker seg for å holde maten inni mens den fordøyes.
Tredje stopp: Tolvfingertarmen
Etter omtrent to til fire timer i magesekken, passerer pizzaen videre til tolvfingertarmen – den første delen av tynntarmen. Her møter den enzymer fra bukspyttkjertelen og galle fra leveren. Disse enzymene hjelper til med å bryte ned fett, proteiner og karbohydrater.
Fjerde stopp: Tynntarmen
Når maten er delvis fordøyd i tolvfingertarmen, beveger den seg videre gjennom resten av tynntarmen. Her blir næringsstoffer absorbert gjennom tarmveggene og inn i blodet.
Femte stopp: Tykktarmen
Etter å ha reist gjennom tynntarmen, kommer det som er igjen av pizzaen inn i tykktarmen. Her blir vann absorbert, og tarmbakterier begynner å fermentere ufordøyelige stoffer.
Siste stopp: endetarmen
Til slutt når pizzaens rester endetarmen, hvor de lagres inntil de tømmes som avføring.
Sånn – nå vet du hva som skjer med kroppen din når du spiser pizza. Det er en lang og fascinerende reise, ikke sant? Så neste gang du nyter en pizza, kan du tenke på alle de fantastiske prosessene som skjer inni deg. Vel bekomme!