De oorzaak van paniekaanvallen wordt nog steeds niet volledig begrepen. Wat wel bekend is, is dat het iedereen kan overkomen, end at zonder enige reden en ongeacht leeftijd. Dat betekent dat een gelukkig en gezond persoon evenveel kans heeft om een paniekaanval te krijgen als iemand die depressief en/of ongezond is. Een paniekaanval kan op eender welk moment gebeuren. Het kan gebeuren terwijl u thuis bent, op de bank zit, televisie kijkt, aan het rijden, winkelen of wandelen bent, op kantoor bent, en ga zo maar door. Het kan zelfs gebeuren terwijl u slaapt.
Onder dergelijke omstandigheden kunnen de behandelingsmethoden van persoon tot persoon verschillen, afhankelijk van zijn of haar aandoeningen, symptomen, levensstijl en de frequentie van de aanvallen. Doorgaans bestaat de behandeling echter uit psychotherapie, cognitieve gedragstherapie (CGT) en/of medicatie. Andere behandelingen die kunnen worden toegepast zijn meditatie, ademhalingsoefeningen, ontspanningstechnieken en kruidenbehandelingen.
Anti-angstmedicijnen zoals Lorazepam, Alprazolam en Diazepam bieden een snelle verlichting van de symptomen van een paniekaanval. Benzodiazepinen hebben een onmiddellijk effect. Dit effect treedt meestal binnen 30 minuten tot een uur op. Benzodiazepinen zijn echter zeer verslavend en hebben een aantal ernstige ontwenningsverschijnselen. Antidepressiva (Paxil, Prozac, Zoloft, Lexapro en Celexa) moeten continu worden ingenomen voordat u de effecten kunt beginnen te merken.
Paniekaanvallen, evenals een paniekstoornis, agorafobie en andere fobieën en verwante aandoeningen kunnen effectief worden behandeld met psychotherapie. Het is bewezen dat cognitieve gedragstherapie een effectieve manier is om de symptomen van paniekaanvallen te verminderen of de aandoening zelfs volledig te elimineren. CGT richt zich op het veranderen van het denkpatroon van de persoon van negatieve naar positieve gedachten, evenals het veranderen van de manier waarop een persoon reageert of zich gedraagt wanneer hij noodsituaties of situaties tegenkomt die een aanval kunnen uitlokken.
Een andere behandeling die vergelijkbaar is met CTB en het vermelden waard is, is blootstellingstherapie. Deze helpt de persoon zijn angst te overwinnen door hem die angstige situaties op een gecontroleerde en veilige manier onder ogen te laten komen. Het resultaat van deze techniek is dat de persoon leert hoe hij positief kan reageren op wat hij denkt dat angstige situaties zijn. Bovendien leert de patiënt door deze ervaring dat de situaties waarvoor hij bang is, niet schadelijk en gevaarlijk zijn.
In veel gevallen is medicatie alleen of therapie alleen voldoende om de aandoening volledig te behandelen, maar in andere gevallen zijn beide behandelmethoden nodig om de paniekstoornis effectief te behandelen.
Meditatie, ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken zijn effectief gebleken in het verminderen van de kans op het ervaren van een nieuwe aanval. Ze helpen de geest te kalmeren en de spieren te ontspannen. Regelmatige beoefening van deze oefeningen en technieken versterkt de ontspanningsreactie van het lichaam.
Natuurlijke kruiden zoals bacopine, ginkgo biloba, passiebloem, Sint-Janskruid, hyperforine, 5HTP (5-hydroxytryptofaan), kamille, rhodiola, zijn even effectief omdat ze natuurlijke anti-stresseigenschappen hebben. In sommige gevallen is het gebruik van deze kruiden al voldoende om paniekaanvallen te bestrijden. Veel mensen reageren ook positief bij gebruik van dit soort behandeling.
Verse bladeren kunnen als thee worden gezet. Sommige zijn ook vrij verkrijgbaar in olie, tinctuur, capsules, poeder en/of thee. Het beste van deze natuurlijke kruiden is dat ze geen bijwerkingen hebben in vergelijking met de gangbare anti-angst medicijnen op recept.