Hamas
Als we het over Hamas hebben, hebben we het technisch gezien over twee verschillende dingen: de politieke partij Hamas en de militaire vleugel, de Izz ad-Din al-Qassem Brigades.
De politieke partij
De politieke partij Hamas is in 1987 opgericht als onderdeel van de Palestijnse opstand tegen de Israëlische bezetting. Hamas is een islamitische beweging die de oprichting van een islamitische staat in heel Palestina nastreeft. De partij is vooral populair bij Palestijnen uit de arbeidersklasse in de Gazastrook, maar heeft ook aanhangers op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem.
Hamas is een gekozen partij en zetelt in de Palestijnse wetgevende raad. Hamas is ook de de facto regering van de Gazastrook sinds de groep de controle over het gebied overnam van Fatah in 2007.
De politieke vleugel van Hamas is door de Verenigde Staten, de Europese Unie en Israël bestempeld als een terroristische organisatie. Er zijn beschuldigingen geuit dat Hamas betrokken is geweest bij terroristische activiteiten, waaronder zelfmoordaanslagen, raketbeschietingen en ontvoeringen.
De militaire vleugel
De militaire vleugel van Hamas, de Izz al-Din al-Qassam Brigades, is verantwoordelijk voor de gewapende strijd van Hamas. De groep is opgericht in 1988 en is vernoemd naar de Palestijnse moslimleider en oprichter van Hamas, sjeik Ahmad Yassin. De Izz al-Din al-Qassam Brigades zijn betrokken geweest bij vele gewapende conflicten met Israël, waaronder de Tweede Intifada en de Israëlisch-Palestijnse oorlog in 2014.
De Izz al-Din al-Qassam Brigades wordt ook door de Verenigde Staten, de Europese Unie en Israël beschouwd als een terroristische organisatie. De groep is beschuldigd van het plegen van oorlogsmisdaden, waaronder het richten op burgers en het gebruik van menselijke schilden.
Relatie met Israël
Hamas heeft een ingewikkelde en vijandige relatie met Israël. Hamas weigert Israël te erkennen en roept op tot de vernietiging ervan. Israël beschouwt Hamas als een terroristische organisatie en heeft het de Gazastrook vele malen gebombardeerd in een poging de groep te verzwakken.
De relatie tussen Hamas en Israël is ook gevormd door de kwestie van Palestijnse vluchtelingen. Hamas eist het recht van Palestijnse vluchtelingen op om terug te keren naar hun huizen in Israël, terwijl Israël weigert dit recht te erkennen.
Internationale Relaties
Hamas heeft relaties met een aantal landen, waaronder Iran, Syrië en Libanon. Iran wordt ervan beschuldigd Hamas financieel en militair te steunen. Syrië heeft Hamas in de afgelopen jaren ook militaire training en steun geboden. Libanon is het thuis van een groot aantal Palestijnse vluchtelingen en Hamas heeft een aanwezigheid in het land.
Hamas heeft ook relaties met een aantal islamitische organisaties, waaronder de Moslimbroederschap. De Moslimbroederschap is een internationale islamitische organisatie die oproept tot de oprichting van islamitische staten.
De internationale relaties van Hamas zijn complex en de groep is een belangrijke speler in het Midden-Oostenconflict.
Huidige situatie
Hamas is momenteel de de facto regering van de Gazastrook. De groep heeft de controle over het gebied na de overwinning van Fatah in 2007. Hamas is sindsdien in conflict met Fatah, die de Westbank controleert. Hamas heeft ook vele conflicten met Israël gehad, waaronder de Tweede Intifada en de Israëlisch-Palestijnse oorlog in 2014.
De huidige situatie in de Gazastrook is complex. Hamas wordt geconfronteerd met een blokkade van Israël en Egypte, waardoor het moeilijk is voor goederen om de strook binnen te komen. Hamas heeft ook te maken met binnenlandse economische en politieke uitdagingen.
De toekomst van Hamas is onzeker. De groep wordt geconfronteerd met vele uitdagingen, waaronder de Israëlische blokkade, het conflict met Fatah en de economische en politieke situatie in de Gazastrook. Het is onduidelijk of Hamas in staat zal zijn om deze uitdagingen te overwinnen en zijn doelen te bereiken.