Havbruksfondet




Havbruksfondet er et norsk statlig fond som ble opprettet i 2017. Fondet forvaltes av Fiskeridirektoratet, og formålet er å fordele inntekter fra havbruksnæringen til kommuner og fylkeskommuner som legger til rette for havbruk.

Fondet fylles opp av inntekter fra salg av nye oppdrettstillatelser og produksjonsavgift på fisk. I 2023 ble det utbetalt 4,695 milliarder kroner fra fondet til kommuner og fylkeskommuner.

Utbetalingene fra Havbruksfondet fordeles med 80 % til kommuner og 20 % til fylkeskommuner.

Kommunenes andel

Kommunenes andel av Havbruksfondet fordeles etter en fordelingsnøkkel som tar hensyn til hvor mye oppdrettsvirksomhet som foregår i kommunen.

Kommunene kan bruke pengene fra Havbruksfondet til å finansiere tiltak som fremmer bærekraftig havbruk, for eksempel infrastruktur, forskning og utvikling, og tiltak for å redusere miljøpåvirkningen fra havbruk.

Fylkeskommunenes andel

Fylkeskommunenes andel av Havbruksfondet fordeles etter en fordelingsnøkkel som tar hensyn til hvor mye oppdrettsvirksomhet som foregår i fylkeskommunen.

Fylkeskommunene kan bruke pengene fra Havbruksfondet til å finansiere tiltak som fremmer bærekraftig havbruk, for eksempel infrastruktur, forskning og utvikling, og tiltak for å redusere miljøpåvirkningen fra havbruk.

Betydningen av Havbruksfondet

Havbruksfondet er et viktig bidrag til kommuner og fylkeskommuner som legger til rette for havbruk. Fondet gir kommunene og fylkeskommunene mulighet til å finansiere tiltak som fremmer bærekraftig havbruk, og bidrar dermed til å sikre en bærekraftig utvikling av havbruksnæringen.