Havbruksfondet - Mer penger til kystkommunene




Havbruksfondet er et fond som fordeler inntekter fra havbruksnæringen til kommuner og fylkeskommuner. Fondet ble opprettet i 2015, i forbindelse med innføringen av produksjonsavgift på oppdrettslaks og -ørret.


Målet med Havbruksfondet er å bidra til å utjevne de økonomiske forskjellene mellom kommuner med og uten havbruksvirksomhet. Inntektene fra fondet skal brukes til å finansiere prosjekter som fremmer bærekraftig utvikling i kystkommunene.

Fordelingen av midler fra Havbruksfondet skjer etter en fastsatt fordelingsnøkkel. Kommuner som har oppdrettsanlegg innenfor sine grenser, mottar en større andel av midlene.


I 2022 ble det utbetalt totalt 3,2 milliarder kroner fra Havbruksfondet. Av disse gikk 2,6 milliarder kroner til kommuner og 600 millioner kroner til fylkeskommuner.

Kystkommunene mottar betydelige beløp fra Havbruksfondet. Dette har ført til økt optimisme og vekst i mange av disse kommunene. Pengene brukes til å finansiere ulike prosjekter, som for eksempel bygging av skoler, barnehager og veier.

Havbruksfondet er et viktig bidrag til utjevning av de økonomiske forskjellene mellom norske kommuner. Fondet bidrar også til å fremme bærekraftig utvikling i kystområdene.

Regjeringen har foreslått å øke andelen av inntektene fra havbruksnæringen som skal gå til Havbruksfondet fra 40 til 55 prosent. Dette vil føre til at fondet mottar ytterligere midler, som kan brukes til å finansiere enda flere prosjekter i kystkommunene.