Hepatitis A, ook wel bekend als besmettelijke geelzucht, is een leverontsteking veroorzaakt door het hepatitis A-virus (HAV). Dit virus wordt voornamelijk overgedragen via besmet voedsel of water. Helaas gaat het om een bijzonder sluipende aandoening, waarop we bewuster moeten letten.
Hoe raak je besmet met hepatitis A?
Symptomen van hepatitis A
De incubatietijd van hepatitis A kan variëren van 15 tot 50 dagen. De ziekte verloopt bij volwassenen vaak in twee fasen:
Fase 1: Acuut
Misselijkheid, braken, vermoeidheid, hoofdpijn, koorts, spierpijn en verlies van eetlust
Fase 2: Icterus
Geelzucht (gelige verkleuring van de huid en ogen), donkere urine en bleke ontlasting
Complicaties van hepatitis A
In zeldzame gevallen kan hepatitis A leiden tot ernstige complicaties, zoals leverfalen of levertransplantatie. Deze complicaties treden vaker op bij mensen met een onderliggend leverprobleem.
Behandeling van hepatitis A
Er is geen specifieke behandeling voor hepatitis A. De behandeling is gericht op het ondersteunen van de lever en het verlichten van de symptomen. Rust, veel vocht en een gezond dieet zijn essentieel.
Preventie van hepatitis A
De beste manier om hepatitis A te voorkomen is door vaccinatie. Het hepatitis A-vaccin is zeer effectief in het voorkomen van de ziekte. Andere preventieve maatregelen zijn:
Hepatitis A is een ernstige leveraandoening die niet mag worden onderschat. Symptomen kunnen geleidelijk aan ontstaan en vaak wordt de diagnose pas gesteld wanneer de ziekte al vergevorderd is. Door te letten op de symptomen, preventieve maatregelen te treffen en je te laten vaccineren, kun je het risico op besmetting met hepatitis A aanzienlijk verminderen.