Herbert Kickl, de leider van de Oostenrijkse extreemrechtse partij FPÖ, is een omstreden figuur. Zijn uitspraken zijn vaak provocerend en hij wordt ervan beschuldigd een gevaar te vormen voor de democratie. Maar wie is Herbert Kickl nou eigenlijk? Hoe heeft hij zijn macht verworven en wat zijn zijn doelen?
Kickl werd in 1968 geboren in Villach, Oostenrijk. Hij studeerde rechten aan de Universiteit van Wenen en werkte als advocaat voordat hij de politiek in ging. In 1996 werd hij lid van de FPÖ en klom snel op in de gelederen. In 2006 werd hij tot vicevoorzitter van de partij gekozen en in 2017 tot voorzitter.
Sinds hij voorzitter is, heeft Kickl de FPÖ getransformeerd tot een van de meest succesvolle extreemrechtse partijen in Europa. Bij de parlementsverkiezingen van 2017 behaalde de FPÖ 26% van de stemmen, waardoor het na de centrumrechtse ÖVP de tweede grootste partij in het land werd. Kickl werd vervolgens benoemd tot minister van Binnenlandse Zaken.
Kickls ministerschap was controversieel. Hij werd ervan beschuldigd een hardvochtig optreden te voeren tegen immigranten en minderheden, en er werd hem nepotisme verweten. Hij werd ook beschuldigd van het aanzetten tot haat, en zijn uitspraken werden veroordeeld door binnen- en buitenlandse politici.
In 2019 werd Kickl ontslagen als minister van Binnenlandse Zaken na een corruptieschandaal. Hij bleef echter de leider van de FPÖ en voerde campagne voor een harde opstelling tegen immigratie en de Europese Unie.
Kickl is een bekwame politicus en hij heeft het extreemrechts in Oostenrijk met succes nieuw leven ingeblazen. Maar zijn uitspraken zijn vaak provocerend en hij wordt ervan beschuldigd een gevaar te vormen voor de democratie. De vraag is of hij in de toekomst zijn macht zal kunnen behouden, of dat hij zal worden ingehaald door zijn eigen extreme retoriek.