Kabinet-Schoof




Het kabinet-Schoof was een Nederlands kabinet dat regeerde van 9 september 1918 tot 19 oktober 1922. Het kabinet werd geleid door Jan Theo Schiff, een liberaal politicus. Het kabinet-Schoof was een minderheidsregering die werd gesteund door de Liberale Unie, de Vrijheidsbond en de Christelijk-Historische Unie.
Ontstaan
Het kabinet-Schoof werd gevormd na de verkiezingen van 1918. Bij deze verkiezingen had de Liberale Unie gewonnen, gevolgd door de Vrijheidsbond en de Christelijk-Historische Unie. De drie partijen sloten een coalitie en vormden samen het kabinet-Schoof.
Samenstelling
Het kabinet-Schoof bestond uit de volgende ministers:
* Jan Theo Schiff (Liberale Unie) - minister-president en minister van Buitenlandse Zaken
* Charles Ruijs de Beerenbrouck (RKSP) - minister van Binnenlandse Zaken
* Jan Willem Regout (Liberale Unie) - minister van Financiën
* Dirk Fock (Christelijk-Historische Unie) - minister van Justitie
* Albertus Bonset (Vrijheidsbond) - minister van Oorlog
* Hendrik Versteeg (Liberale Unie) - minister van Marine
* Johannes Theodoor de Visser (Christelijk-Historische Unie) - minister van Koloniën
Beleid
Het kabinet-Schoof voerde een liberaal beleid. Het kabinet streefde naar een sterke economie, een liberale samenleving en een vreedzame buitenlandse politiek.
Economisch beleid
Het economische beleid van het kabinet-Schoof was gericht op het bevorderen van de economische groei. Het kabinet voerde belastingverlagingen door en stimuleerde de handel en investeringen. Het kabinet slaagde in zijn missie en de economie groeide in de periode 1918-1922 aanzienlijk.
Sociaal beleid
Het kabinet-Schoof voerde ook een aantal sociale hervormingen door. Het kabinet introduceerde een werkloosheidsverzekering en een ziekteverzekering. Het kabinet verbeterde ook de arbeidsomstandigheden en de woningbouw.
Buitenlandse politiek
Het kabinet-Schoof voerde een vreedzame buitenlandse politiek. Het kabinet streefde naar een goede relatie met Duitsland en de andere Europese landen. Het kabinet sloot een aantal verdragen, waaronder het Verdrag van Versailles.
Einde
Het kabinet-Schoof viel in 1922. De oorzaak van de val van het kabinet was een meningsverschil over de bezuinigingen die het kabinet had voorgesteld. De Liberale Unie steunde de bezuinigingen, maar de Vrijheidsbond en de Christelijk-Historische Unie waren tegen. Het kabinet viel op 19 oktober 1922.
Nasleep
Na de val van het kabinet-Schoof werd een nieuw kabinet gevormd onder leiding van Charles Ruijs de Beerenbrouck. Het kabinet-Ruijs de Beerenbrouck werd gesteund door de RKSP, de Liberale Unie en de Vrijheidsbond.