Lintjesregen




Elk jaar weer, op de laatste werkdag voor Koningsdag, worden in Nederland lintjes uitgedeeld. Dit gebeurt tijdens de zogenaamde lintjesregen, waarbij mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving worden onderscheiden. Het is een mooie traditie die al sinds 1960 bestaat, en die altijd weer voor veel blije gezichten zorgt.

Soms wat minder blij

De lintjesregen is echter niet altijd een feestelijke aangelegenheid. Zo werden een aantal jaren geleden enkele mensen die zich bezighielden met het opzetten van een vluchtelingenkamp, gedecoreerd. Er werd veel kritiek geuit op deze beslissing, omdat men vond dat de mensen die het echte werk deden, de vluchtelingen zelf, niet werden beloond. Ook de toekenning van een lintje aan Geert Wilders, in 2006, zorgde voor veel ophef.

Oranjegevoel

Desondanks blijft de lintjesregen een populaire traditie. Het is een moment om mensen in het zonnetje te zetten en ze te bedanken voor hun inzet. Het geeft je een lekker oranjegevoel, en dat kan geen kwaad in deze tijd.

Ridders en officieren

Er zijn verschillende soorten lintjes die kunnen worden uitgereikt. De bekendste is de Orde van Oranje-Nassau, die bestaat uit verschillende rangen: Ridder, Officier, Commandeur en Grootkruis. Daarnaast zijn er nog een aantal andere ridderorden, zoals de Orde van de Nederlandse Leeuw en de Militaire Willems-Orde.

Hoe word je geridderd?

Om in aanmerking te komen voor een lintje moet je aan een aantal criteria voldoen. Zo moet je ten minste 18 jaar oud zijn, en je moet je al gedurende een lange tijd verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk te doen, of door een belangrijke uitvinding te doen.

Nominatie

Als je iemand kent die volgens jou in aanmerking komt voor een lintje, dan kun je hem of haar nomineren. Dit doe je door contact op te nemen met de burgemeester van de gemeente waar de persoon woont. De burgemeester zal vervolgens beoordelen of de persoon in aanmerking komt voor een lintje.

Plechtige uitreiking

Als je bent genomineerd en je voldoet aan de criteria, dan ontvang je een uitnodiging voor de lintjesuitreiking. Deze vindt meestal plaats op het stadhuis of in een andere officiële locatie. Tijdens de uitreiking krijg je je lintje opgespeld door de burgemeester. Dit is een plechtige gelegenheid die je nooit meer zult vergeten.

Een lintje is een eer

Als je een lintje krijgt, dan is dat een hele eer. Het is een teken van waardering voor je inzet voor de samenleving. Je hebt laten zien dat je je niet alleen bezighoudt met je eigen belang, maar dat je ook aan anderen denkt. Je bent een voorbeeld voor anderen, en je verdient het om in het zonnetje te worden gezet.