Maladie langue bleue




Wie kent niet iemand die het afgelopen jaar een keer koorts en keelpijn heeft gehad? Volgens het RIVM krijgt in Nederland 1 op de 5 mensen jaarlijks een infectie door het humaan rhinovirus. Maar de ziekte die het humaan rhinovirus veroorzaakt, verkoudheid, is niet de enige besmettelijke ziekte die wordt overgedragen door speeksel. Een minder bekend voorbeeld van een besmettelijke ziekte die zich via speeksel verspreidt, is de 'maladie langue bleue' (Engelse benaming: Blue Tongue Disease, afgekort: BTD).

Wat is het?

Maladie langue bleue is een infectieziekte die voorkomt bij schapen, geiten, rundvee en wilde hoefdieren. Het virus wordt overgedragen door stekende insecten, zoals knutten en muggen. Het virus veroorzaakt ontstekingen in de bloedvaten van de slijmvliezen in de mond, neus en keel van het dier. Hierdoor kunnen blaasjes en zweren ontstaan op de tong, het gehemelte en de lippen. Deze blaasjes en zweren kunnen blauw of paars verkleuren, wat de ziekte zijn naam heeft gegeven.

Hoe wordt het behandeld?

Er is geen specifieke behandeling voor maladie langue bleue. De behandeling is gericht op het ondersteunen van het dier en het voorkomen van complicaties. Het dier kan koortswerkende medicijnen en pijnstillers krijgen. Ook kan het dier worden gevoerd met zachte voeding, omdat het pijnlijk kan zijn om te eten met zweren in de mond.

Hoe kan het worden voorkomen?

Maladie langue bleue kan worden voorkomen door dieren te vaccineren. Er zijn verschillende vaccins beschikbaar die beschermen tegen het virus. Ook kan het helpen om dieren te beschermen tegen stekende insecten door ze binnen te houden of te voorzien van een insectenwerend middel.

Is het gevaarlijk?

Maladie langue bleue is meestal niet gevaarlijk voor dieren. Het kan echter leiden tot ernstige complicaties, zoals ontsteking van de hersenvliezen en longontsteking. In sommige gevallen kan het virus ook dodelijk zijn.

Is het besmettelijk voor mensen?

Maladie langue bleue is niet besmettelijk voor mensen. Het virus kan echter wel worden overgedragen van dieren naar mensen door middel van contact met geïnfecteerd speeksel. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door het kussen van een geïnfecteerd dier of door het drinken van rauwe melk van een geïnfecteerd dier.

Hoe weet ik of mijn dier het heeft?

De symptomen van maladie langue bleue kunnen variëren, afhankelijk van het dier. Bij schapen en geiten zijn de meest voorkomende symptomen koorts, gezwollen lymfeklieren, blaasjes en zweren in de mond, neus en keel, en een blauwe of paarse verkleuring van de tong. Bij rundvee zijn de meest voorkomende symptomen koorts, gezwollen lymfeklieren, blaasjes en zweren in de bek en neus, en een verminderde eetlust. Als u zich zorgen maakt dat uw dier maladie langue bleue heeft, is het belangrijk om contact op te nemen met uw dierenarts.

Is er iets wat ik kan doen?

Als uw dier maladie langue bleue heeft, is het belangrijk om het dier te ondersteunen en het te helpen zich beter te voelen. U kunt het dier koortswerkende medicijnen en pijnstillers geven. Ook kunt u het dier voeren met zachte voeding, omdat het pijnlijk kan zijn om te eten met zweren in de mond. Als de symptomen van uw dier ernstig zijn, is het belangrijk om contact op te nemen met uw dierenarts.

Tot slot

Maladie langue bleue is een besmettelijke ziekte die voorkomt bij schapen, geiten, rundvee en wilde hoefdieren. Het virus wordt overgedragen door stekende insecten, zoals knutten en muggen. Het virus veroorzaakt ontstekingen in de bloedvaten van de slijmvliezen in de mond, neus en keel van het dier. Hierdoor kunnen blaasjes en zweren ontstaan op de tong, het gehemelte en de lippen. Deze blaasjes en zweren kunnen blauw of paars verkleuren, wat de ziekte zijn naam heeft gegeven. Er is geen specifieke behandeling voor maladie langue bleue. De behandeling is gericht op het ondersteunen van het dier en het voorkomen van complicaties.