*Methylbromidbruk på



*Methylbromidbruk på vei ut*

Methylbromid er et giftig stoff som brukes som plantevernmiddel. Det er effektivt mot skadedyr og ugress, men har også en rekke negative konsekvenser for miljøet og menneskers helse.

Methylbromid er en gass som lett sprer seg i atmosfæren. Den bidrar til nedbrytning av ozonlaget, som beskytter oss mot skadelig ultrafiolett stråling fra solen. Methylbromid er også en potent drivhusgass, som bidrar til global oppvarming.

I tillegg til miljøpåvirkningen har methylbromid også negative effekter på menneskers helse. Det kan forårsake øye- og hudirritasjoner, samt luftveisproblemer og nevrologiske skader.

Bruken av methylbromid er regulert internasjonalt av Montrealprotokollen. Protokollen forbyr i utgangspunktet bruken av methylbromid, men det finnes noen unntak. For eksempel kan methylbromid fortsatt brukes i visse situasjoner der det ikke finnes effektive alternativer.

I Norge er bruken av methylbromid sterkt begrenset. I 2015 ble det innført et forbud mot bruk av methylbromid i jordbruket. Unntak kan innvilges i spesielle tilfeller, dersom det ikke finnes effektive alternativer.

I resten av verden fases bruken av methylbromid gradvis ut. En rekke land har allerede innført forbud mot bruk av stoffet. EU har vedtatt et forbud som trer i kraft i 2020.

Utfasingen av methylbromid er en positiv utvikling for miljøet og menneskers helse. Det er viktig å finne effektive alternativer for å unngå skader på ozonlaget og klimaet.