Mihaela Cambei – Scurtă biografie a cântăreței de muzică populară





Mihaela Cambei, una dintre cele mai îndrăgite interprete de muzică populară din România, s-a născut pe 12 august 1964, în satul Câmpia Turzii, din județul Cluj. A urmat cursurile Şcolii Populare de Artă din Cluj-Napoca, secţia canto popular, iar în 1986 a absolvit Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, secţia canto clasic.


Mihaela Cambei a debutat în muzică în anul 1983, la Concursul Naţional de Muzică Populară de la Mamaia, unde a obţinut Marele Premiu. Au urmat apoi nenumărate premii şi distincţii, printre care: Premiul I la Concursul Naţional de Muzică Populară "Maria Tănase" (1986), Premiul I la Concursul Naţional de Muzică Populară "Floarea din Grădină" (1988), Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler (2000), Trofeul "Maria Tănase" (2006) şi Premiul Special al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (2008).


Mihaela Cambei este o cântăreaţă de muzică populară cu un repertoriu vast, care include cântece din toate zonele etnofolclorice ale României. Ea a înregistrat peste 50 de albume şi a susţinut numeroase concerte în ţară şi în străinătate.


În anul 2016, Mihaela Cambei a fost desemnată de Ministerul Culturii ca "Artist al Poporului", cea mai înaltă distincţie în domeniul muzicii din România.


Pe lângă activitatea sa muzicală, Mihaela Cambei este şi profesor de canto la Universitatea de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca.


Mihaela Cambei este o artistă complexă, care îmbină cu succes tradiţia cu modernitatea. Ea a rămas fidelă folclorului românesc, dar a reuşit în acelaşi timp să-l modernizeze, prin introducerea unor elemente de jazz şi pop.


Mihaela Cambei este o adevărată ambasadoare a muzicii populare româneşti, atât în ţară, cât şi în străinătate. Ea a dus folclorul românesc în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii, promovându-l cu dragoste şi pasiune.


Mihaela Cambei este o cântăreaţă de muzică populară excepţională, care a adus bucurie şi emoţie în sufletele multor oameni. Ea este un model pentru toate generaţiile de artişti, dovedind că muzica populară românească este un tezaur inestimabil, care trebuie păstrat şi transmis mai departe.