Moet Shell het nu zelf weten?




Overheid hoopt op 'medewerking' van Shell.
De Nederlandse overheid hoopt dat Shell zich 'verantwoordelijk zal gedragen' en aanpassingen zal doen aan haar activiteiten om de klimaatdoelen te halen.
Dat zegt minister Jetten van Klimaat en Energie in een reactie op de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag, die Shell in het gelijk stelde in de klimaatzaak die Milieudefensie tegen het bedrijf had aangespannen.
Het gerechtshof oordeelde donderdag dat Shell niet verplicht kan worden om meer te doen dan het al doet om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.
'We moeten Shell benaderen'
Jetten zegt het 'een ingewikkelde zaak' te vinden. "Het is niet zo dat er geen veroordeling is. Het hof zegt dat er een morele verplichting ligt bij Shell", legt hij uit.
"Maar we moeten Shell nu benaderen en hopen dat ze hun verantwoordelijkheid nemen. Het is niet dat Shell vrij spel krijgt."
Overheid gaat in gesprek met Shell
De minister gaat de komende dagen in gesprek met Shell. "Dan zullen we ook vragen wat Shell precies van plan is en hoe ze hun verantwoordelijkheid denken in te vullen."
Het bedrijf heeft al aangekondigd dat het meer werk wil gaan maken van duurzaamheid. Shell wil in 2050 klimaatneutraal zijn.
'We gaan echt aan de slag'
"Maar ik wil het even in eigen woorden horen", zegt Jetten. "We gaan echt aan de slag met deze uitspraak. Ik wil ook bekijken of er juridisch nog iets mogelijk is."
De minister benadrukt dat de uitspraak 'niet betekent dat we achterover kunnen leunen'. "We blijven inzetten op het halen van onze klimaatdoelen. En we verwachten van Shell dat ze daar ook aan meewerken."
'Wees verstandig'
Ook minister Sigrid Kaag van Financiën zegt te hopen op 'medewerking' van Shell. "Het is aan Shell om dit te laten bezinken. Wij reiken bedrijven graag de hand om samen naar oplossingen te zoeken."
Kaag waarschuwt het bedrijf om niet zomaar af te wachten tot het overheid ingrijpt. "Wees verstandig. Werk mee. Zie de noodzaak in. De klimaatcrisis is een feit."
Greenpeace: 'Laffe overheid'
Greenpeace noemt de reactie van de Nederlandse overheid 'laf'. "De overheid moet Shell dwingen om minder uit te stoten, in plaats van te hopen dat het bedrijf zelf het goede doet", zegt woordvoerder Faiza Oulahsen.
"Dit is een gemiste kans om echt werk te maken van klimaatbeleid. De overheid moet nu de leiding nemen en Shell aanspreken op zijn verantwoordelijkheid."